Reisverslag van onze 24-daagse autotocht door Schotland in juli en augustus 2013

Waarom Schotland als vakantiedoel?

Na twee jaar hebben we er weer zin in. Schotland is een prachtig land met een prachtig natuur en je kan er prachtige wandelingen maken. Wainrights, Munro’s we hebben ze allemaal bewandeld. Het weer en de midges zijn mogelijke spelbrekers.
Het vinden van een mooie campsite, die voldoet aan wat wij belangrijk vinden is moeilijk. Wij zijn altijd op zoek naar een camping met:

  • ruime plaatsen
  • waar we zelf een een plek mogen uitzoeken
  • mooi uitzicht
  • ver van de snelweg
  • rustige locatie
  • goede grasmat

GPS wandelen

Twee jaar geleden zijn we ook naar Schotland geweest, maar dit keer hebben we een GPS ter beschikking: de nieuwe manier van wandelen. Als je dat eenmaal hebt ervaren, wil je niet meer anders: subliem! Je zoekt op internet een leuke wandeling uit, past hem eventueel aan en lopen maar. Wij hebben een GPS die werkt met tracks, dus als we een “route” downloaden van internet maakte Ineke er een track van. Verdwalen is bijna onmogelijk, want als je mis loopt, zie je dat al na enkele meters, en weet je dat je een andere kant uit moet lopen.


We hebben een goede (gratis) kaart van OpenStreetmap  geïnstalleerd op de GPS en hebben zo de beschikking over erg veel details wat betreft wegen en paden. Dat maakt het eenvoudig om te zien waar je eventueel de route zelf kan aanpassen. Deze kaart hadden we ook geïnstalleerd op de laptop die mee was op vakantie. Middels het programma Mapsource kunnen we zo eenvoudig de gemaakte routes naar de GPS up -en downloaden.

Thuis had Ineke de mooiste wandelingen langs de route uitgezocht. De tripbeschrijving en het bijbehorende kaartje uitgeprint en de GPX bestanden van de trip bewaard op de laptop om te kunnen gebruiken als basis. Wel weten we nu uit ervaring dat je beter af kunt gaan op de beschreven GPX routes van anderen dan op de paden van OpenStreetmap. Die zijn af en toe overwoekerd en niet meer terug te vinden.
Wandelen in Schotland heeft ook het grote voordeel dat je een prachtige website ter beschikking hebt: Walkinghighlands.com met veel mooie routes. Ineke heeft de routes geselecteerd op basis van lengte, wandelduur en moeilijkheidsgraad (1 of 2 enkele keer een 3), maar vooral op basis van gebruikers rating. Inmiddels weten we dat je op zoek moet gaan naar wandelingen van rate 4 of hoger.
Onze ratings voor de gemaakte wandelingen kun je vinden in het reisschema.
De door ons gemaakte wandelingen zijn terug te vinden op Wikiloc. Hierin kun je exact zien hoeveel km je gelopen hebt en welk hoogteverschil je overbrugd hebt.

Campsites
Vooraf de mooiste campsites gezocht op internet en van te voren geboekt. We willen nu steeds ongeveer 4 dagen verblijven op de campsite en wandeltochten maken in de omgeving door vanaf de camping naar de opstartplaats van de camping toe te rijden. Johan hoeft zo niet met de caravan op smalle single track roads te rijden. Dat is ons goed bevallen, maar je rijdt op die manier wel meer kilometers.
Engelsen kamperen anders dan wij. De meeste Engelse campsites voldoen dan ook niet aan de  normen die wij stellen: klein, grote plaatsen, goede grasmat, mooi uitzicht en rustig: dus niet langs een doorgaande weg. Gelukkig hebben we een aantal mooie campsites kunnen vinden.