Reisverslag van onze 8-daagse wandelvakantie in Madeira in april 2014

Waarom Madeira als vakantiedoel?

Madeira stond al heel lang op het reisverlanglijstje van Ineke. Uit de leuke verhalen van veel voorgangers merkten we al dat dit een prima wandellocatie is. In januari bleek ineens dat Johan 2 weken mei vakantie zou krijgen; in een week dat bijna geheel schoolgaand Nederland niet vrij was. Het besluit om een reis naar Madeira te boeken was dan ook snel genomen. Een impulsief genomen besluit dat heel goed is uitgevallen. Omdat we redelijk buiten de schoolvakanties zitten, vielen de kosten mee.

Jiba.nl die het voor ons meest geschikte huisje had: Casas ValeParaizo bij Camacha. Een waar eldorado. Wat een pracht locatie. Zie ook de website van Valle Parazio. Daar vindt je ook veel leuke foto’s van de tuin. Je kunt dit huisje nu (2023) o.a. boeken rechtstreeks via Vallepraizo.

We kunnen iedereen deze huisjes aanraden. Casas Valeparaizo heeft 6 huisjes van verschillende grootte, rondom het huis waar de eigenaar woont, in een grote prachtig bloeiende tuin. De tuin is zo groot dat je geen last hebt van andere bewoners. Super service, pracht locatie, rust. Best of both worlds: Luxe en vrijheid van een eigen huisje en de service van een hotel. Ja, Eleonor komt af en toe langs om de bedden recht te leggen, handdoeken te brengen en wat huishoudelijk werk te doen. En komt langs om te vragen of alles goed is. Echt super. Verder heb je niets aan Jiba. Wij hebben niet gecontroleerd of apart boeken: vlucht+huisje+auto goedkoper is via Jiba, maar dat zou dan ook de enige reden zijn om het via Jiba te boeken.

Ons huisje heet Casa de Pinhas. Details en leuke foto’s kun je vinden op de site van valleparaizo.
Het huisje heeft slechts twee kleine minpuntjes, die ik alleen even wil noemen, omdat sommige mensen dit wel belangrijk vinden:
1) De temperatuur in de omgeving van het huisje is lager dan b.v. in Funchal. Wij hebben daar totaal geen last van gehad. Als het wat kouder is trek je een trui aan. En op de middagen dat wij buiten zaten was het eigenlijk al weer te warm om in de zon te zitten.
2) het ligt niet echt centraal. Dat betekend dat voor tochten naar de westkant van het eiland je wat verder moet rijden. Maar door de vele tunnels is dat voor ons geen bezwaar.
Kortom: een volgende keer, en ik hoop dat die er komt, zal ik zeker ditzelfde huisje weer boeken.

Het wandelen op de levada’s is ideaal. Lastig is wel dat een cirkelwandeling, wat wij altijd graag doen, wat moeilijker te realiseren is. Dat betekent dus veel stijgen en dalen van de ene levada naar de andere, of heen en weer wandelen. Beide hebben we gedaan. Eigenlijk zou je af en toe met de bus moeten gaan, maar daar houdt Johan niet van.

Als ondersteuning en voorbereiding heeft Ineke gebruik gemaakt van o.a. de Sunflower wandelgids. Helaas is ze zo dom geweest om deze als ebook te kopen. Lekker snel. Maar dat is dus de miskoop van het jaar. Een wandelgids als ebook is niet echt handig. Die kun je n.l. niet even gemakkelijk meenemen. Dus hebben we veel uitgeprint. Daardoor ben je niet flexibel en kun je niet alsnog halverwege je vakantie voor een andere wandeling kiezen. Nog belangrijker: Ineke vond het geen prettig boek om mee te werken. Ineke is meer een liefhebber van de Rother wandelgids. Daar heeft Ineke ook een aantal van uitgeprint (via internet). Duidelijk, begrijpelijk en overzichtelijk.

Ineke is inmiddels gestart met het zoeken naar nieuwe leuke cirkelwandelingen voor een volgende keer. Omdat ze nu een beetje doorheeft hoe eenvoudig of moeilijk de wandelingen zijn, heeft ze er al weer een paar leuke gevonden. Wel willen we dan 11 i.p.v. 8 dagen. Heb je net wat meer tijd om alles te bewandelen. We willen dan, op verzoek van Johan, een kleine maar krachtige auto huren: 1.8 l. motor i.p.v. de 1.2 l. die we hadden. De wegen zijn af en toe best wel stijl en met onze auto was dat af en toe kruipen.
Madeira: TOT ZIENS!