Donderdag 24 april
Dagactiviteit: rondwandeling vanuit Ribeira Brava naar levada Nova

Na de gebruikelijke ochtendrituelen gaan we vroeg op pad. Doel vandaag is om ongeveer half 10 bij Rabacal te zijn, om daar met het busje naar de wandeling te gaan. Maar dat pakt even wat anders uit.
We rijden via de hoofdweg tot aan Ribeira Brava en nemen via Serra de Aqua de weg naar boven. Halverwege en bovenaan stoppen we bij een viewpoint (miradouro). Om daarna de laatste km over de hoogvlakte te nemen. Helaas lukt dat niet, want al snel na Enchumeada is de weg afgesloten. Dus gaan we maar weer terug richting het dal. Gelukkig had Ineke nog twee wandelingen klaar staan bij Ribeira Brava. We kiezen ervoor om direct in Ribeira Brava een wandeling te starten. Deels beschreven in Sunflower nr 30. Maar volgens Ineke is deze wandeling (die Ineke op wikiloc had gevonden) beschreven in de Rother wandelgids.

De auto parkeren we in de parkeergarage vlak bij de kust (kosten slechts 3 euro voor de hele dag).
Vandaar uit kun je direct via allerlei kleine paden en trappen naar boven klimmen. We gebruiken vandaag dan ook allebei onze wandelstokken. Met als gevolg dat Ineke, die normaliter nooit stokken gebruikt, de volgende dagen ontzettend spierpijn in haar armen heeft.
Vandaag weer eens een geheel ander soort route. Door dorpjes en langs huizen en begroeiing van bloemen en bananen klimmen we de 400 meter naar boven. Een steile klim omhoog. Eindelijk bovenaan zoeken we naast de levada een plekje in de schaduw om uit te rusten.

Onderweg komen we niemand tegen. Vanaf onze rustplek lopen we horizontaal langs de levada Nova. Deze levada ligt open en er is weinig schaduw, maar dus wel veel uitzicht. Een mooie route en weer geheel anders dan de voorgaande levada wandelingen. Het tunneltje dat we onderweg tegenkomen is kort en we hebben dan ook geen zaklamp nodig. Op dit deel van de route komen we af en toe iemand tegen (of halen we iemand in). Zeker niet zo druk als de andere levada wandelingen. Waar nodig zijn er kabels langs de levada, het is dus nergens gevaarlijk of eng. Halverwege de levada steken we de rivier Ribeiro de Tabua over. Gewoon door het water, dat scheelt weer omlopen.

In Candelária verlaten we de levada en gaan weer via verharde weggetjes en trappen tussen de huizen door stijl afdalen naar beneden. Uiteindelijk lopen we langs de begraafplaats voordat we weer bij de zee terecht komen in Tabua. Vanaf Tabua lopen we via de kustweg terug naar Ribeira Brava. Moe maar voldaan arriveren we in Ribeira Brava. Daar haalt Johan even de koffie uit de auto die we op de boulevard opdrinken. De track van de route is te vinden op wikiloc: Ribeira Brava (hoogteverschil 424 meter; afstand 11,9 km onze tijd: 4:34 uur).

Via kleine weggetjes rijden we nu naar Cabo Girão. Echt de moeite waard. Wat een mooi uitzicht en wat een steile klif. Ineke vindt het eng om over het glas te lopen, met name als het dan wat beweegt en kraakt. Daarna rijden we verder naar ons huisje via kleine weggetjes. Bij Camara de Lobos gaan we verder via de snelweg. Bij de supermarkt (dagelijks open van 9 tot 9) halen we eten voor de komende twee dagen. Thuis maken we weer een lekker vuurtje (€21 voor het hout van de gehele week) en koken ons avond eten. Het is te koud/te laat om nog buiten te zitten.

Eleonor heeft ons huisje weer opgeruimd, de afwas van die ochtend gedaan, bedden opgemaakt, de open haard as vrij gemaakt en schone handdoeken opgehangen. Kortom we genieten van de luxe van een eigen huisje met de service van een hotel. Wat wil een mens nog meer.