Zaterdag 26 oktober
Dagactiviteit: Stadswandeling Medina Marrakech; Hop on hop off bus Marrakech; Majorelle tuinen
Overnachting: 
Hotel Islane Marrakech

We ontbijten pas om 8 uur. Het ontbijt is op het terras met zicht op de moskee. Een heerlijk ontbijt waar we nu ook eens goed van kunnen genieten. Gekookt ei (daar moeten we wel apart om vragen), yoghurt, thee, verse sinaasappelsap, kleine croissantjes, chocolade croissantjes, diverse cakes en koekjes die we niet hebben geprobeerd, speciale pannenkoekjes die we al vaker hadden geproefd en stukjes meloen. Voorlopig konden we er weer tegen.

Vandaag staat een rondwandeling op de planning die ons leidt langs de noordelijke medina. Deze route staat beschreven in het boekje: 100% Marrakech van Astrid Emmers. Op basis van deze routebeschrijving had Ineke de route in de GPS gezet. Dat loopt eenvoudiger. Onze route is te vinden op Wikiloc (Wandeling Medina Marrakech).

We zien en ruiken de leerlooiers door bij een open deur naar binnen te kijken. Deze zijn lang zo mooi niet als die in Fez. We bezoeken de Medersa waar we ook de bovenverdieping mogen bezoeken met de ruimtes waarin de studenten hebben gewoond.

Bij restaurant Terrasse des épices gaan we op het terras boven op het dak uitrusten. Ze zijn net om 12 uur open gegaan. We rusten uit met een kopje koffie. Na onze rust periode op het dak van het restaurant met zicht over de stad, gaan we via de souks terug naar het hotel voor een korte rustpauze van een uurtje.

We lopen terug naar het plein om de “hop off hop on” bus te nemen. Bij de volgende halte gaan we er af om op een ander bus over te stappen. We hebben geluk. Na 5 minuten wachten is er al een bus (die slecht één keer per uur gaat). We maken een rondje door de palmeraie van Marrakesh. Veel van deze palmeraie is inmiddels bewoond. Uiteindelijk komen we uit bij de Majorelle tuinen. Kosten 50 Dh. Bus 145 Dh (ook in euro’s te betalen).

De Majorelle tuinen zijn een kleine oase van groen. Helaas zijn er veel andere toeristen. Maar we hebben niet echt last van ze. We moeten eerst nog wel in de rij staan voor een kaartje en dat terwijl we binnen een uur weer terug moeten zijn bij de bushalte. Iedereen loopt rustig te genieten van de mooie omgeving. Op een rustig bankje rusten we uit. Wat zijn deze bamboes hoog. Ook zien we het mooie blauwe huis, vroeger bewoond door Yves Saint Laurent. Hij heeft echt een paradijsje van zijn tuin gemaakt. We zijn op tijd terug bij de bus en gaan na 1 halte overstappen op de ander bus. Deze brengt ons uiteindelijk weer terug naar ons hotel. Het is ongeveer 5 uur als we weer terug zijn. In totaal duurt dit tripje dus ongeveer 3 uur. We hebben de zuidelijke tour niet gedan. We vinden de tour een beetje tegenvallen. Maar het is wel relaxed. Volgens ons kun je net zo goed een taxi nemen naar de Majorelle tuinen.
Als we langs de zuidelijke poort rijden herkent Ineke ineens het hotel waar ze 35 jaar geleden heeft geslapen.
Na afloop van de bus tocht rusten we uit op de hotelkamer en om half 8 gaan we weer op pad naar het plein. Dat is vanaf 17.00 u. volgestroomd met karren, kraampjes en muzikanten. Nu willen we echt even zien wat hier te beleven valt. Gisteren was Johan daar niet echt voor in de stemming.
Het is druk op het plein. We hebben truien bij ons want het wordt ’s avonds toch een stuk kouder, maar het is niet zo fris als gisteravond. We lopen eerst wat rond en gaan eten bij stalletje 55, een tip van Marokko Online. In het hotel kregen we ook nog een tip van één van de reisleidsters van Koning Aap: als je het niet aan durft om op de markt te eten kun je ook een pizza eten vlak bij het hotel 2 deuren verderop.
Wij kiezen voor patat voor slechts 5 Dh. Het was snel klaar. We denken dat patat wel veilig zal zijn. Dat is toch gefrituurd en heet geweest. Mooi niet: later zien we hoe het werkt. Het wordt gebakken en op een stapel gegooid. Als iemand om patat vraagt, graait iemand met zijn handen een handvol patat en legt het op een schoteltje. Ineke heeft mixed grill (kip/ rund/ groenten) en Johan mixed vis (een witte vis in een krokant laagje), inktvisringen en garnalen. Best lekker allemaal.

Na het eten nemen we nog een glas sinaasappelsap bij één van de kraampjes en maken we weer een rondje langs alle muzikanten. De muzikanten beginnen pas te spelen als er voldoende geld bij elkaar is gelegd door de omstanders. De andere attracties zoals dansende mannen verkleed als vrouw komen meteen naar je toe voor geld zodra je de camera in stelling brengt.