Dinsdag 22 oktober
Dagactiviteit: Dromedaristocht Merzouga; autorit Merzouga – Todra; Todra Gorge
Overnachting: Hotel Amazir in de Todra Gorge

Om kwart voor 7 zouden we op moeten staan. Wij staan echter al eerder op om zo rustig te kunnen starten met de wandeling de berg op voor de zonsondergang. We liepen vanuit het tentenkamp direct omhoog naar een richel. Dat eerste stuk was stijl en lastig lopen door het mulle zand. Het beste kun je omhoog komen vind Ineke, door je voet te schoppen in de berg. Dan blijft hij goed staan, en zak je niet teveel naar beneden. Eenmaal op de richel loopt het een stuk eenvoudiger. Net of de grond op de richel steviger is. Ook is de helling nu minder stijl. We komen ruim voor zonsopkomst aan op de top, waar de reizigers van 2 tentenkampen zich verzamelen, zittend op de rand, kijkend naar de opkomende zon. Vanaf hier heb je ook een mooi zicht op het omringende landschap, Merzouga en de hotels die langs de duinen staan.

Na zonsopgang lopen we met het grootste gemak naar beneden, waarna we worden verblijd met een kopje thee. De jongelui gaan zandboarden. Die hadden de gidsen voor hen meegenomen vanuit het hotel. Daarna aanvaarden we de terugreis. We hebben gelukkig geen spierpijn van de heenreis. Zelfs niet in de handen. De terugreis was heel relaxed. Ineke kreeg een andere dromedaris, die volgens Johan hoger was. Ze kreeg dan ook een krukje aangeboden om op de dromedaris te kunnen klimmen. Alles ging prettig. Het waaide niet.

We daalden niet zo veel of lag dat aan de andere dromedaris? Het was een heerlijke terugtocht als een stoet door de stille woestijn. Er waren dit keer gelukkig geen auto’s en motoren. Een mooie ervaring. Johan geeft de kameeldrijvers de gangbare fooi.
In het hotel wacht ons een heerlijk ontbijt met ei, sinaasappelsap, thee, koffie en yoghurt. Ineke dacht dat we ons hier ook konden douchen, maar daar hoorden we niemand over. En daar hadden we ook eigenlijk geen zin in. We kleden ons om in het toilet en gaan op pad naar Rissani, na eerst de foto’s op de iPad gezet te hebben.

In Risanni is het niet moeilijk om de souk te vinden, die op dinsdag is. Gewoon naar die plek rijden waar de meeste mensen zijn. Als we zoeken naar een parkeerplaats, komen er al diverse gidsen op ons af, hollend of op de fiets. Ze helpen ons met een parkeerplek en willen 5 Dh voor het parkeren en 5 Dh voor een rondleiding. Dat doen we. Dat blijkt ook wel handig in dit geval. De gids loodst ons door de berber -groente en kruidenmarkt, de markt voor de geiten, schapen en koeien en de parkeerplaats/markt voor de ezels. In de souk leidt hij ons bij wat bevriende winkeltjes langs. Helaas voor de gids kopen we niets. Daarna wil hij ons de kashbah laten zien, maar dat willen we niet. Op de terugweg begint hij te klagen dat 5 Dh toch wel wat weinig is voor een rondleiding, terwijl we dit duidelijk hadden afgesproken. Johan had al voor zichzelf besloten de gids 10 Dh te geven maar nu was de lol van de verrassing ervan af. We betalen hem de 10 Dh en de 5Dh voor het parkeren en gaan dan op weg naar Todra. De route voor vandaag loopt via Erfoud, via de R702 en vanaf Tinedjad de N10.

Tussen Erfoud en Tinedjad stoppen we in de middle of nowhere bij allerlei bergjes. Dit zijn door mensen gemaakte ingangen naar oude khettara (ondergrondse irrigatiekanalen). Binnen no time worden we zelfs hier lastig gevallen door een gids/verkoper die op de fiets in de verte komt aanrijden. Hij wil ons wel laten zien wat er hier bezienswaardig is. We rijden daarom maar snel weer verder.
In Tinerhir gaan we rechts af en blijven daar op 2 plaatsen nog even staan om te genieten van het uitzicht over de palm oase. Deze twee uitzichtplaatsen zijn eenvoudig te vinden. Gewoon stoppen daar waar iedereen stopt. Om een uur of twee arriveren we in het hotel waar we uitrusten in onze hotel kamer en op ons kleine terras dat uitkijkt op de palmen en olijfbomen in de oase.

Om 4 uur gaan we richting de Todra gorge, die erg toeristisch is. We rijden door tot voorbij de gorge. Na de gorge is links boven de weg een grote parkeerplaats die bijna helemaal leeg is. Daar parkeren we de auto en gaan via een trap een stukje de vallei in lopen. Dat was het begin van de beoogde rondwandeling voor morgen, maar we besluiten om die toch maar niet te doen. Voor de liefhebbers de link naar de site waar deze wandeling te vinden is: wandeling Todra kloof. Achteraf gezien hadden we beter deze wandeling en het bezoek aan de Todra gorge kunnen doen op de ochtend. We rijden nog een 10 tal km verder de vallei in en gaan dan weer terug en stoppen nogmaals op dezelfde parkeerplaats. Dit keer gaan we nog even op en neer lopen de gorge in. Inmiddels is het al een stuk rustiger geworden.

Handelaren zijn bezig hun waar in te pakken. Leuk detail is het water dat onder hotel Yasmina ontspringt. Het water komt daar letterlijk uit de rotsen. Het is ook meteen een goed stromende, brede rivier. Na dit aanschouwd te hebben gaan we terug naar het hotel. Om 8 uur eten we in het hotel. Wederom hetzelfde soepje, alleen nu minder smaakvol. Voor het eerst eten we couscous met kip (Ineke) en rundvlees (Johan) en een lekker fris dessert van yoghurt met appel.
We gaan vroeg naar bed. In het begin horen we andere gasten, want het is een gehorig hotel. Gelukkig zijn er niet veel gasten en we slapen prima.