Woensdag 23 oktober
Dagactiviteit: wandeling palmenoase bij Todra; autorit Todra – Dades vallei
Overnachting: Hotel Berbère de la Montagne
 (Dadesvallei)

Na het ontbijt trekken we de stoute wandelschoenen aan en maken een wandeling door de palmenoase. PRACHTIG. EEN HOOGTE PUNT van onze vakantie! Af en toe is het pad weggeslagen of overstroomd, maar verder m.b.v. de route van Openstreetmap op de GPS goed te volgen. Hier zie je Marokko op zijn best. Hoe later op de wandeling hoe meer mensen we tegen komen. Let wel: alleen Marokkanen.

Iedereen groet je vriendelijk. Zo kan het dus ook. We komen geen toerist tegen. Niemand vraag of we een gids nodig hebben: heerlijk ontspannen. De wandeling loopt langs een verlaten huis (kasbah), onder palmbomen, over dijkjes en langs akkers waar vrouwen en mannen aan het werk zijn. Bij een overstroming gaf iemand aan dat we door zijn land konden lopen. We kruisen een aantal keren de rivier via palmboomstammen, die over het water waren gelegd en uiteindelijk verlaten we de palmenoase bij Source des Poissons Sacree,  om nog een kijkje te nemen bij de heilige vissen en lopen dan via de asfaltweg, die nu nog rustig is, terug naar het hotel. Daar drinken we een kopje koffie onder de druivenranken met het geluid van het stromende water op de achtergrond. Een beter begin van je dag kun je je niet wensen! Achteraf bekeken hadden we misschien beter deze wandeling kunnen maken op de middag van aankomst, om dan ‘s morgens de Todra wandeling te kunnen doen.

Om een uur of 11 aanvaarden we de reis naar de Dadesvallei.
De eerste stop is bij het begin van Boulmane du Dades. Op dit viewpoint hebben we mooi zicht op de rivier en de oase. Deze vallei is weer geheel anders. Het grootste verschil met de Todra vallei is dat hier geen dadelpalmen groeien maar berken. Het hout van deze boom zien we vaak langs de kant van de weg liggen. Het witte hout wordt o.a. gebruikt als steunbalken in het dak van de huizen. De daken van de huizen zijn bijna allemaal van riet (ook in de hotelkamers) soms mooi in motieven gevlochten of geverfd. Op de weg naar het hotel stoppen we diverse keren om te genieten van het landschap. O.a. bij de apenvingers en bij een viewpoint waar we zicht hebben op een gorge. Daarna rijden we door naar het hotel dat vlak na de echte gorge ligt. De gorge lijkt wel op de Todra gorge, alleen dan zonder toeristen en verkopers. Het is een korte reisdag. Om 13:30 uur arriveren we al bij het hotel: Hotel Berbère de la Montagne.
We lunchen met een berberomelet. Dat zijn eigenlijk 2 eieren met klein gesneden groeten in een tajine. Als het wordt geserveerd kookt het nog (pruttelt) maar het wordt al snel koud, vanwege de harde wind.

Na de lunch gaat Johan een middagdutje doen en Ineke wandelt wat in de omgeving. O.a. op en neer door de verlaten gorge.
Tegen 4 uur stappen we in de auto en rijden nog een stuk verder de vallei in. We stoppen na een steile slingerweg omhoog op de top. Vandaar nemen we nog wat foto’s en rijden weer terug naar het hotel. Als we om 8 uur gaan eten blijkt dat we de wandeling met de gids de volgende dag niet alleen doen, maar met een groep. In totaal 4 Duitsers en 4 Nederlanders. Achteraf gezien hadden we beter een eigen gids kunnen regelen. Tijdens het eten maakt de gids alvast kennis en fleurt het diner op met diverse spelletjes.