Donderdag 24 oktober
Dagactiviteit: Wandeling Dadesvallei; autorit Dades – Aït Ben Haddou;
Overnachting: Hotel Dar Mouna

We ontbijten om 7:30 uur om om 8:30 uur te vertrekken voor de wandeling. De wandeling gaat eerst over de rivier achter het hotel, en daarna naar de berghuisjes waar we nog zien hoe de oven, in een inham in de rotsen, eruit ziet. Daarna lopen we de berg op. Niet zo zeer langzaam, maar we stoppen steeds. We wachten dan wel erg lang alvorens we weer verder gaan. Onderweg laat de gids nog allerlei fossielen zien.

Johan vindt zelf ook een mooi fossiel. Het gesteente hier bestaat uit laagjes sediment. Vroeger was dit water. Op het hoogste punt van de wandeling komen we een aantal berbers tegen die met ezels, schapen en geiten afdalen naar de rivier. Dat doen ze om de dag. We lopen met hen terug naar de rivier waar we door een dorpje lopen en vandaar via de asfaltweg terug lopen. De wandeling die we hebben gelopen is te vinden op Wikiloc: Wandeling Dades vallei. Omdat ik pas na het oversteken van de rivier de GPS heb aangezet is het eerste deel van de wandeling niet geregistreerd, maar later ingetekend (te vinden op Aanlooproute wandeling Dades vallei).

Bij het hotel aangekomen (exact om 11:30) gaan we, na de gids weer de gebruikelijke fooi gegeven te hebben, direct op met de auto op weg naar onze volgende bestemming. De koffers hadden we voor de wandeling al in de auto gezet.

We gaan de rozenvallei op en neer rijden tot aan Bou Tharar. We hebben geen rozenstruik gezien. Deze vallei is ook lang niet zo spectaculair als de Dades vallei.

Daarna stoppen we in Skoura bij kasbah Amridil. Hiervoor moet je even van de weg af en door een droge rivier. De kasbah bestaat, als je er voor staat, uit 4 delen. Deel 1 is het hotel/restaurant; deel 2 is het oude deel en museum, dat we bezocht hebben; deel 3 is nog in gebruik en als je niet oppast kom je daar terecht. Daar willen ze je n.l. naar toe loodsen. Deel 4 is het vervallen deel. Het geheel is ook te zien op het 50 Dh biljet.

Het is rustig en de man waar we de entree aan betalen leid ons rond. Een mooie tuin in het midden. Slaapvertrekken voor 1 hoofdvrouw, 3 bijvrouwen, de man des huizes en de immam. Er bevindt zich ook een moskee ruimte in de kasbah. Op het dak heb je prachtig uitzicht op de palmen oase. Aan de voorkant heb je zicht op de nu droge rivierbedding.
Na deze detour rijden we naar Quarzazate. Van Quarzazate zien we eigenlijk niet veel. Je rijdt op een grote weg die je er omheen leidt. We tanken vlak na Quarzazate en rijden dan door naar Aït Ben Haddou waar we om kwart voor 6 aankomen bij hotel Dar Mouna. Voor ons doen erg laat. Ineke maakt nog wat foto’s van het prachtige interieur van het hotel en van Aït Ben Haddou bij vallende avond. Vanaf het terras van het hotel heb je prachtig zicht op Ait Ben Haddou aan de overkant van de droge rivier.

Om 8 uur wordt het eten geserveerd. Iedere hotelgast (veel Nederlanders) krijgt hetzelfde eten. We beginnen met aardappelsoep. Het hoofdgerecht is rijst met kip in ragout met champignons, worteltjes en tomaat. Heerlijk! Als nagerecht krijgen we flensjes met een sinaasappel saus. Er wordt wijn geserveerd bij het eten. Dat hadden we al een paar dagen niet gehad.