Zaterdag 2 augustus
Einddoel: camping Am Deich in Wenkendorf Duitsland
Afstand: ± 520 km

Vandaag gaan we twee boottochten trotseren. Maar eerst nog enkele honderden kms door Zweden. Het is erg stil op de weg en het begint al snel heel hard te regenen. Dus we besluiten om gewoon de E45 te blijven volgen tot aan Götenborg en daar verder de E6 naar Helsingborg.
In Helsingborg komen we ineens voor een onverwachte keuze te staan. Er zijn klaarblijkelijk twee maatschappijen die de overtocht verzorgen. Daar hebben we de vorige keer niets van gemerkt. We kiezen voor HH Feries en boeken direct ook de overtocht van Rødbyhavn naar Puttgarden. Dit is toch aanmerkelijk goedkoper dan de heenreis. Het grootste voordeel is echter dat Ineke op deze tochten niet zeeziek wordt. Ze kan dus gewoon genieten van het prachtige weer tijdens de overtochten. Net als de vorige keer bevalt ons deze route erg goed.
Wachttijd bij Helsingborg 10 minuten (rond 12 uur).
Wachttijd bij Rødbyhavn 25 minuten (rond 15:30 uur).
Waarschijnlijk zijn de wachttijden ‘s morgens en ‘s avonds nog minder.

Na aankomst in Duitsland op zoek naar een camping. Camping Am Deich blijkt toch verder van de weg te liggen dan verwacht. Maar het is wel een mooie camping. Bij aankomst kregen we eerst te horen dat er geen plaats was, maar de aardige campingbeheerder heeft toch nog een plekje voor ons gevonden door wat te sjoemelen met de plaats grootte. We hadden zelfs elektriciteit. In plaats van een avondwandeling langs de dijk/kust hebben we na het eten op het strand naar de zonsondergang gekeken. Die gaat nu een stuk eerder onder.

Wel is het voor een volgende keer handiger om dichter bij de snelweg te kamperen. Bv in Heiligenhafen.

===========================================================

Zondag 3 augustus
Einddoel: Thuis
Afstand: ± 620 km

We kunnen deze camping niet eerder verlaten dan 8 uur. Dus uitslapen, of juist daardoor verslapen, we waren om half 7 nog wakker, maar zijn toen weer in slaap gevallen. We worden uiteindelijk om 8 uur echt wakker, pakken snel onze spullen in en vertrekken.
Omdat we geen broodjes kunnen krijgen op de camping en ook geen brood meer hebben gaan we eerst op zoek naar een benzinestation. De tank is weer bijna leeg en Johan werd steeds zenuwachtiger. Gelukkig bleek er eerder een tankstation langs de weg te staan dan op de kaart aangegeven. Zodra we de brug naar het vaste land over zijn is er in de buurt van Heiligenhafen een benzinestation. Volgens de ANWB routekaart zouden we daar nog 60 km voor moeten rijden. Die hadden we waarschijnlijk net niet gehaald. Mooie bijkomstigheid is dat er lekkere verse Duitse broodjes te koop zijn. In de caravan ontbeten omdat het erg hard waait en behoorlijk koud is.
Daarna in volle vaart (85 km per/uur) de lange weg over de Duitse autobaan naar huis. Onderweg toch nog wat files vanwege wegwerkzaamheden. Om 19:30 uur komen we veilig weer thuis, waar Anita ons opwacht met het eten. Toch praktisch als er thuisblijvers zijn.