Dinsdag 29 juli
Einddoel: wildkamperen aan een zijweggetje van de Peer Gynt vegen
Afstand: ± 45 km

Vandaag weer vroeg op, omdat het nog steeds voor Noorse begrippen erg warm is. Volgens onze weerstations is het elke dag zo´n 28 graden. Ondanks het feit dat we een kleine caravan hebben, zitten er wel twee weerstations in, om ons goed op de hoogte te houden van de weersverwachtingen. De Noren zijn geen echt vroege vogels. Dat merken we als we zelf het hek van de camping open moeten maken als we de camping willen verlaten. Campingwinkels, als die er al zijn, zijn vaak pas om 9 uur open. Vandaag staat wandeling 2 van de wandelgids Noorwegen van de ANWB op het programma: Van Venabu naar de kloof van de Dørfallet.

Eerst met de auto naar de startplaats gereden: het fjellhotel in Venebu. We zijn de eerste auto op de parkeerplaats. Dit is een prachtige route, maar wel erg lang en vermoeiend. Enkele delen hadden we achteraf anders kunnen doen. Bij de Myfallet hebben we alleen het uitzichtpunt bekeken. Omdat je tijdens zo´n vakantie vele watervallen tegenkomt is dit misschien niet de meest spectaculaire. Het was dus beter geweest als we alleen de afdaling hadden gedaan, die we juist hadden overgeslagen op advies van anderen.

Bij Dørfallet is het handiger om eerst helemaal door te lopen. Je krijgt dan een beter totaal overzicht. En je kunt dan ook beter bepalen waar het andere uitzichtspunt met het opvallende steenmannetje is. Wij hebben niet de juiste plek gevonden. Maar op de terugtocht zagen we waar we wel hadden moeten staan. Weer terug op de parkeerplaats zien we dat dit een route is die door veel Nederlanders wordt gelopen. Van de 7 auto’s zijn er 4 uit Nederland. Wij hebben de tocht in ongeveer 5,5 uur afgelegd.

Nadat we weer op de camping aankomen, eerst maar eens een lekker ijsje gekocht en nog een paar 10 kronen munten gewisseld. Omdat we nog steeds op de camping staan, kunnen we genieten van een lekkere douche. Erg aardige mensen op deze camping. In het begin van de middag gaan we pas weer op weg. Doel van de tocht voor vanmiddag is de Peer Gynt vegen. We rijden een stukje terug tot aan Harpefoss. Daar wordt de Peer Gynt vegen zelfs aangegeven. Hier willen we ook ergens overnachten. Vandaag vinden we de mooiste wildkampeerplaats van deze vakantie. Heerlijk aan een stromend riviertje en een rustig weggetje.

Als we na deze rit de achterkant van de caravan bekijken zou je denken dat we in Namibië zijn. De hele achterkant zit onder het grijze stof. Helaas werkt het weer niet mee. Na het eten, de afwas (met natuurlijk weer afwaswater uit de rivier) en een korte wandeling moeten we toch naar binnen omdat er een onweersbui aan komt. Er valt een beetje regen, maar het meeste gaat langs ons heen.

=============================================================

Woensdag 30 juli
Einddoel: Wildkamperen ten noorden van Nordseter
Afstand: ± 70 km

Eerst nog uitgebreid van onze prachtige kampeerplek genoten. Er staan voor vandaag toch geen zware wandelingen op het programma. We vervolgen de route via de Peer Gynt vegen. Het lijkt wel een stukje Nederland. 75% van alle auto’s die we tegen komen heeft zo’n geel Nederlands nummerbord. We stoppen op het hoogste punt van de weg en gaan de hoogste berg (Dørdalsknappen) langs de weg beklimmen (1 uur lopen heen en terug). Je hebt hier een prachtig uitzicht. Maar al die andere Nederlanders nemen vast niet deze moeite, want in het logboek op de top, dat je kunt tekenen, staat geen enkele naam van Nederlanders voor de afgelopen dagen. Het pad is eenvoudig te vinden, maar niet aangegeven, zou dat de reden zijn? Toch konden wij het goed vinden door de fietsroutebeschijving dagtocht 13 van Actief & Anders erbij te betrekken. Misschien een idee voor een volgende keer om koffie te drinken bij de Fagerhøi fjellskole. Het zou mij niets verbazen als ze hier een mooie wandelkaart hebben met korte wandelroutes in de omgeving.

Aan het eind van de Peer Gynt vegen rechtsaf gegaan om via weg 254 weer uit te komen bij Lillehammer. Ze zijn deze weg aan het opknappen en dat heeft tot gevolg dat we vele kms over een erg hobbelige zandweg mogen rijden. In Lillehammer de routebeschrijving erbij gehaald voor al weer de laatste wandeling van deze vakantie, die morgen staat gepland. De route gaat naar Nordseter ten noorden van Lillehammer. Om een mooie kampeerplaats te vinden gaan we de tolweg op, waar normaal de wandeling voor morgen zou beginnen. We vinden een kampeerplek op de eerste weg naar links.

Achteraf had de parkeerplaats bij Kriksvika ook wel mooi geweest als kampeerplek.