Maandag 14 juli
Einddoel: wildkamperen in Traeland (Kvinesdal)
Afstand: ± 155 km

We zijn veel te vroeg bij de boot. Er staan maar een paar mensen. We dachten dat je twee uur van te voren aanwezig moesten zijn, maar dat hadden we zeker fout. Het is allemaal niet duidelijk aangegeven en we vragen ons af of we op de juiste plaats staan. We wachten in de caravan onder het genot van een kopje thee en de lekkere Duitse broodjes.

Zodra de controle kantoren open gaan zijn we snel aan de beurt en komen vooraan te staan in de rij voor caravans.
En dan de boot op. Dat lijkt goed te gaan, totdat ze ons onder een verlaging van het plafond laten parkeren. Het gaat nog net goed. Twee cm verder en het dak van de caravan had het plafond van de boot geraakt. We laten de auto staan waar hij staat.

De reis is inderdaad net zo vervelend als verwacht. De zee was onrustig en de golven redelijk hoog. Ineke heeft de gehele reis stuurs voor zich uit zitten staren. Gelukkig is de reis maar 2 uur.

Bij het uitrijden dreigt de caravan het plafond van de boot te raken (en we zijn al zo klein). Op aanraden van de begeleiders koppelen we de caravan los en manoeuvreren de caravan met de hulp van de aanwezige medewerkers weer naar een ruimere plaats. Dat was wel even schrikken. In het vervolg dus goed op letten.

In Kristiansand aangekomen, zijn we eerst op zoek gegaan naar een pinautomaat om wat Noors geld te bemachtigen.
Daarna op weg naar Kvinesdal. We hebben afgesproken om daar om 16:30 uur te zijn. We hopen daar Karin en Ernst te ontmoeten. Johan heeft ongeveer 35 jaar geleden 2 keer met zijn ouders vakantie gevierd in Traeland (vlak boven Kvinesdal). Toen heeft hij Karin ontmoet. Nog jaren daarna hebben ze met elkaar briefcontact gehad. En door het geweldige medium Internet en het feit dat de naam Karin Bruli niet zo vaak voorkomt, heeft hij weer contact met haar kunnen leggen. Via de mail was een plek en tijdstip om elkaar te ontmoeten afgesproken.
We rijden vlak bij Kvinesdal als de telefoon gaat. We spreken af om de locatie te wijzigen en elkaar te ontmoeten bij Hotel Uksikten vlak bij Kvinesdal op de oude weg naar Kristiansand. Zodra wij de auto uitstappen, komen zij er ook al aan. Een ideale ontmoetingsplaats, want alleen Johan en Karin hadden elkaar ooit ontmoet, en Karin en Ernst hadden alleen de foto’s van deze site om enig idee te hebben van hoe wij er uit zouden zien.
Na de kennismaking gaan we nog even van het uitzicht genieten (een fraai uitzicht over de Fedafjord) en daarna door naar Traeland.
Voor de caravan vinden we een plaatsje naast de schuur bij het huis waar Johan die twee zomers heeft gebivakkeerd. Helaas is het huis enkele jaren geleden gesloopt.
Onder het genot van een glas wijn en de heerlijke broodjes die door Ernst en Karin waren gemaakt, praten we gezellig bij en genieten van de rust en het mooie uitzicht over het dal.
Recept dat we in de vakantie nog vaak hebben herhaald: meng de inhoud van een bakje garnalen met een bakje garnalensalade en een hard gekookt ei en smeer dat bv. op een broodje of eet het als salade.
‘s Avonds zijn we op bezoek geweest bij de broer (Geir) van Karin, die nog steeds in Traeland woont. Johan had de oude foto’s mee genomen om herinneringen op te halen. Ook hebben we nieuwe foto’s gemaakt. Het was erg gezellig.

=============================================================

Dinsdag 15 juli
Einddoel: wildkamperen in Traeland (Kvinesdal)
Afstand: ± 210 km

Om 10 uur zijn we naar Flekkefjord gereden. Daar wonen Karin en Ernst. Een leuk stadje. Hun huis staat op de heuvel vanwaar ze een prachtig uitzicht hebben over de baai.

Helaas was het erg regenachtig. We hebben een autotocht gemaakt. Eerst door en om Flekkefjord. Daarbij hebben we ook een van oorsprong door Hollanders gebouwde en bewoonde wijk bekeken.

Een prachtige route langs de kust gereden: Nordsjövegen (weg 44) van Flekkefjord tot aan Egersund en daarna weer via de E39 terug. Hier o.a. de Helleren rock houses bezocht: kleine huisjes die onder de rotsen zijn gebouwd, en het dorpje Sogndalstrand.

We hebben gepicknickt in de regen, ieder onder een paraplu.
‘s Avonds hebben we bij Karin en Ernst thuis pizza gegeten. Het was wederom erg gezellig.