Zondag 27 juli
Einddoel: wildkamperen in de buurt van Mysuseter
Afstand: ± 45 km

Vandaag vroeg op, om vroeg te kunnen starten met de wandeling. Vandaag staat op het programma wandeling 6 van de wandelgids Noorwegen: aan de voet van Rondane (van het almdorp Høvringen naar de Peer Gynt Hytta. We korten de route in en doen alleen de rondwandeling. Een prachtige wandeling. Eerst een beetje stijgen totdat we zelfs nog door een sneeuw veld mogen lopen. We rusten even uit in de schaduw van de sneeuw.

Uiteindelijk komen we uit bij de Peer Gynt hytta. Het lijkt Ineke nog altijd erg leuk om eens een trip te maken en dan te overnachten in zo´n hut. Aangekomen bij de hut ontmoeten we een Belgisch echtpaar, dat daar nog rustig zit te ontbijten. We hebben, onder het genot van koffie, hier gezellig nog een uur zitten kletsen over de diverse wandeltochten. Zij maakten gebruik van dezelfde wandelgids. Na deze “vertraging” weer via een andere mooie route terug. Dat blijkt duidelijk de meer gangbare route te zijn. Zijn we op de heenweg niemand tegen gekomen, hier is het voor Noorse wandelbegrippen, gewoon druk. Na 4 uur komen we weer terug bij de auto. De tijd volgens de wandelgids voor dit deel van de route was 2 uur en 45 minuten. De vertraging was het gevolg van het lange verblijf bij de hytta. De tocht op zich was niet erg zwaar en hadden we normaliter in 3 uur kunnen doen.

Daarna op weg naar Otta, om te kijken of de winkels daar open zijn. Helaas, de winkels in Otta zijn op zondag dicht. Ondanks het feit dat Otta veel groter is dan Dombås, waar op zondag de winkels wel open zijn. Daarna op weg naar Mysuseter, waar vandaan morgen de volgende wandeling staat gepland. In Mysuseter aangekomen hebben we moeite om de startplaats van de wandeling te vinden. Wel zien we een grote parkeerplaats, maar er is nergens een hotel Rondom te bekennen. We gaan toch nog even verder rijden de tolweg op, om een mooie kampeerplek te vinden. We rijden helemaal door tot Spranget, maar dit is een volgepakte parkeerplaats met wel honderd auto´s, waar je ook nog voor moet betalen. Dus snel weer terug. We vinden een mooie plek langs een klein zijweggetje.

============================================================

Maandag 28 juli
Einddoel: camping Trabelia in de buurt van Venabygd
Afstand: ± 75 km

Omdat het nog steeds erg heet is, beginnen we al vroeg aan de wandeling. Deze is gebaseerd op dagtocht 17 uit Actief & Anders Noorwegen: Rond Ranglarhøi. We staan wel ergens in de buurt van de wandeling, maar zeker niet aan het beginpunt. Vandaar dat we onze eigen route bepalen. We hebben nl in Dombås een goede wandelkaart aangeschaft (1:50.000 Rondane zuid). Zie de kaart voor de gewandelde route. Deze wandeling is zeker te doen op basis van de hier verstrekte informatie en het boekje van de ANWB.

De route is steeds met gekleurde groene of blauwe stippen aangegeven. Wij zijn begonnen op het meest noordelijke punt van de wandelroute (Het meertje Indretjørnne), zoals beschreven en beginnen dan ook met het volgen van de route na de afdaling van de Ranglarhøi, nadat men twee maal rechtsaf is afgeslagen. We volgen de beschrijving tot het punt waarop er een detour genomen kan worden naar de Glitra. We slaan links af en dalen met het kleine pad af naar de rivier. Hier gaan we rechtsaf en volgen de loop van de rivier. De rivier is slechts kort echt naast je, je loopt dus meer in het dal van de Glitra. Dit pad is gemarkeerd met een rode T. Op een gegeven moment loop je door een naaldbos. Daarna kom je al snel bij een brug. Hier splits het pad zich. Ga voor de brug naar rechts. Je loopt dan langs een uitloper van het meer Furusjøen. Daarna zijn er twee mogelijkheden, wij hebben gekozen om het pad aan de rechterkant van het meer Koltjørna te volgen. Dit is niet alleen een wandelpad, maar ‘s winters ook een langlauf loipe. Dit pad volg je totdat je weer op een zandweg voor autoverkeer komt. Hier ga je rechtsaf omhoog. Dit punt is tevens ideaal start punt van deze wandeling. Nadat je enkele huizen bent gepasseerd staat er een pijl naar rechts die naar het meer Ranglartjørni verwijst. Dit pad volg je naar rechts omhoog. Je komt aan het eind van dit pad weer op de oorspronkelijke route terecht. De rest van de route is zoals aangegeven in de reisgids. Op deze manier is de wandeling een echte rondwandeling geworden. Achteraf bekeken was het natuurlijk handiger geweest om op het laagste punt van de route te beginnen. Zoals in de tekst al aangegeven.

Na deze fantastische wandeling, die in totaal bijna 4 uur heeft geduurd, zijn we teruggereden naar de E6. Deze zijn we naar het zuiden gevolgd om voorbij Hundorp weg 27 naar het noorden te nemen. We stoppen dit keer op camping Trabelia in de omgeving van Venabygd. Een camping met een heus grasveld, zodat je lekker op je blote voeten kunt lopen.