Woensdag 16 juli
Einddoel: wildkamperen bij een stuwdam aan de Lysefjordveien
Afstand: ± 130 km

Een mooie wandeling van een uur gemaakt door Træland. Johan heeft veel foto’s gemaakt op dezelfde plaatsen als 35 jaar geleden, om thuis bij zijn ouders te laten zien hoe Træland er nu uitziet.

Na de koffie zijn we terug gegaan naar het Utsikten, om te bekijken of we daar nog even wat leuke foto’s kunnen maken. Het weer is nog steeds mistroostig.

Daarna zijn we op weg gegaan naar het noorden. In de buurt van Sirdal zijn we op zoek gegaan naar een kampeerplekje. We willen morgen de Kjeragbolten beklimmen, maar de weg daar naar toe is dusdanig smal dat we de caravan hier niet mee naar toe willen nemen. We vinden een pracht plek bij een stuwdam in het Valevatnet aan het begin van de weg tussen Sirdal en Lysebotn (Lysefjordveien). Johan heeft zijn hengel uitgeprobeerd, maar dat werd niks.

Helaas regent het bijna de gehele dag, dus bij aankomst zitten we heerlijk droog in de caravan. Het mooie van onze caravan is dat het rondom ramen heeft. Zo kun je lekker warm en droog binnen zitten en toch van het mooie landschap genieten. De meegenomen pantoffels bieden uitkomst. De vloer van de caravan is best koud.

=============================================================

Donderdag 17 juli
Einddoel: wildkamperen in de buurt van Røldal
Afstand: ± 265 km

Als we wakker worden is er nog geen verbetering opgetreden in het weer. Toch gaan we (zonder caravan) op weg naar de startplaats voor de wandeling naar de Kjeragbolten: Øygardstølen. In ieder geval een mooie plek, omdat je hier een mooi uitzicht hebt over het dal en de fjord. Vanaf dat punt is de weg naar Lyseboth erg smal en één en al haarspeld bocht.

Daar aangekomen besluiten we om de wandeling niet te gaan doen. Er zijn wel mensen die aan de tocht beginnen, maar die zijn erg warm ingepakt met speciale dikke broeken en mutsen. Op een gegeven moment is het zelfs zo mistig dat er niet meer zicht is dan enkele 10-tallen meters. Doorgereden naar Lysebotn om te bekijken of we een boottocht over de fjord kunnen maken. Ook dat lijkt niet te lukken. Het is een erg verlaten klein dorp, zonder winkels. Wel lukt het om brood te kopen op de plaatselijke camping. Weer terug naar Øygardstølen om te kijken of we nu beter zicht hebben en om nog wat foto’s te maken.

Terug naar de caravan, alwaar we besluiten om door te rijden naar onze volgende kampeerplek in de omgeving van onze volgende wandeling. Die ligt op een zijweg van weg 134 ten noorden van Røldal. De weg is eenvoudig te vinden. Na Austmannalia loopt een klein weggetje langs het Valldalsvatnet naar de startplaats van de wandeling bij Valdalseter. Aan deze zandweg vinden we onze volgende overnachtingplaats.