Dinsdag 20 juli
Einddoel: Gaborone

Om ongeveer 9 uur vertrekken we richting Gaborone. Dit leek eenvoudig, maar we zijn een keer behoorlijk verkeerd gereden. Op een gegeven moment merkten we aan de zon dat we terugreden naar Johannesburg! In Koster hebben we boodschappen gedaan en zijn daar nogmaals verkeerd gereden. De wegwijzer stond precies tegenover de winkel. Niemand had deze opgemerkt. Verder verliep de reis voorspoedig.
De belangrijkste reden dat we een aantal keren verkeerd zijn gereden was het feit dat we geen goede autokaart van Zuid Afrika hebben. We hadden nog wel een oude kaart van 20 jaar geleden, maar veel plaatsen waren van naam veranderd. Van het verhuurbedrijf hadden we alleen een klein overzichtskaartje van heel Zuid Afrika gekregen. Daar had je niet veel aan.

Bij de grens met Botswana duurde het wel lang, maar er waren geen echte problemen. We hoefden alleen de auto op te geven en Johan moest geld wisselen om de roadtax and third party insurance te kunnen betalen. Aangekomen in Gaborone was de Universiteit na een paar keer fout rijden snel gevonden. Anita zette de mobiel aan om Seratwa (een oud collega van ons waar Anita naar is vernoemd) te kunnen bellen, maar op datzelfde moment belt mijn nicht Jettie al. Daarna Seratwa gebeld. We stonden vlak bij hun huis en Mpaphi (de man van Seratwa) heeft ons opgehaald. Geen van alle mensen die wij kennen geeft het echte adres op. Daarom zijn ze moeilijk te vinden. Als we de straat hadden geweten, hadden we het zo kunnen vinden.
Mpaphi heeft die avond o.a geit voor ons klaargemaakt. Dat smaakte lekker na zo’n lange dag reizen.
Daarna zijn we samen met Mpaphi naar Jettie’s huis gegaan, waar we de hele week hebben geslapen. Jettie en haar man Peter hebben een Bed & Breakfast. Johan en Ineke hebben in één van de huisjes geslapen, Anita in de logeerkamer en Jonathan op de grond in de studeerkamer.