Maandag 7 mei
Activiteiten: Wandeling Douliana; Stadswandeling Chania
Afgelegde afstand met de auto: ± 85 km
Overnachting: Ellotis Villas, Vamos

Het is half 10 en we zitten koffie te drinken in ons huisje. Lijkt niet gek, maar wel als je weet dat we de dagelijkse wandeling er al op hebben zitten. We zijn vroeg opgestaan. Voor 6 uur staan we naast ons bed om vroeg te kunnen beginnen met de wandeling door de Imbros kloof.

Tijdens het ontbijt zegt Johan ineens: “Het is wel erg bewolkt. Kijk eens op buienradar”. Buienradar werkt hier niet, maar weeronline geeft ons de juiste info, namelijk dat het gaat regenen. In dat geval lijkt een wandeling door een kloof niet de beste dagbesteding. We besluiten om de korte wandeling bij Douliana te gaan doen. Vlak bij ons huisje en een wandelduur van maar 1,5 uur. Deze wandeling is beschreven in de Rother wandelgids Kreta wandeling 10: Rondwandeling om Douliana. Dit is een blauwe route, dus een eenvoudige wandeling van naar schatting 1 uur 30 min over 5 km.


Zo gezegd, zo gedaan. Om 7 uur zijn we al aan de wandel. Regenjassen mee, maar geen water en overige bepakking. Een prachtige wandeltocht, echt een aanrader. We dalen via een mooi paadje, tussen de bomen, af naar het dal met de kapel van Johannes. Een grot kerkje. We worden begeleid door het tjilpen van de vogels en een paar druppels regen. Komen de meegenomen regenjassen toch nog van pas. Na  dit leuke pad gaat het verder via landweggetjes tussen de bergen, door de bossen en langs de olijfbomen. Af en toe de regenjas aan en even later weer uit. Want met regenjas aan, ook al is het een ademende regenjas, wordt je toch nat van het zweet. Later komen we nogmaals op een klein pad. Bijna overgroeit met een bepaalde plant die nu in bloei staat. Ook hier is een rotskerkje dat we even met een bezoek vereren. Beide kerkjes zijn hier gewoon open. Na een wandeling van 2 uur en op het laatst toch wel stromende regen komen we nat maar voldaan bij de auto terug. Heel wat anders dan de wandeling van gister. Een verfrissende wandeling. Ook de geuren komen tijdens zo’n buitje beter tot hun recht. Details van onze rondwandeling om Douliana. In werkelijkheid voor ons een route van 5,5 km met een hoogteverschil van 141 meter, die wij in dik twee uur hebben afgelegd.

Daarna rijden we terug naar huis voor onze welverdiende kopje koffie.

Om een uur of elf besluiten we toch op pad te gaan. Eerst richting Kalyves om een aantal geocaches te zoeken. Eén daarvan duurt wel erg lang. Deze geocache ligt in een bunker uit 1942, maar is wel interessant.


Uiteindelijk moeten we ons nog haasten om ruim voor 2 uur in Chania te zijn, om de markthallen te bezoeken. Want op maandag zijn die slechts tot 2 uur open. Maar het lukt. We parkeren de auto aan de oost kant van de haven, vlak bij het maritiem museum en scharrelen vanaf daar wat door de stad. We zien de markthal, 3 kerken, veel gezellige winkelstraatjes, de Venetiaanse haven, de pier en heel veel restaurantjes.


We lunchen bij de haven, natuurlijk met een visje. Voor kwart over 5 (dan loopt de parkeerbon af) zijn we terug bij de parkeerplaats en sluiten ons bezoek aan Chania af met een bezoek aan de Lidl. Details van deze stadswandeling Chania. Uiteindelijk toch weer 5,9 km gelopen door dit stadje in een tijdsbestek van dik 3 uur.

Terug bij ons huisje gaat Ineke in de omgeving van ons huisje geocachen met de auto. ’s Avonds kunnen we zelfs buiten eten.