Zondag 13 mei
Activiteiten: Rondwandeling Plakias – Mirthios; Wall of Plakias; uit eten bij Poliou house
Afgelegde afstand met de auto: ± 97 km
Overnachting: Villas Lefkothea bij Rethymno

Vandaag al weer de laatste wandeldag. Wederom reizen we af naar de zuidkust.

Na een ontbijt van cornflakes rijden we richting Plakias. Met name het laatste deel van de route door de Katsifu gorge is een prachtige weg door de bergen. We stoppen bij het kerkje Agios Nikolaos. Om het kerkje te bekijken, maar ook om te genieten van het uitzicht. Je kunt vanaf daar de zee al zien liggen.


Het is nog rustig als we aan komen in Plakias. Het is duidelijk de havenplaats waar de boten vandaan kwamen die we laatst bij Preveli Beach de mensen zagen lozen op het rustige strand. Hier is overigens ook genoeg strand, maar er liggen wel veel stenen. Wij parkeren op de wandelparkeerplaats en drinken eerst koffie op een winderig bankje aan het water. Dit wordt duidelijk niet de zwemplek die Ineke in gedachten had. Na de koffie gaat Ineke een winkel in om te kijken of ze ergens iets van veters hebben om Johan’s pet vast te kunnen zetten. Dat is er niet, dus gebruiken we maar weer het ijzerdraad dat we wel bij ons hebben als onderdeel van de geocaching uitrusting, maar voor Geocaching is het niet gebruikt. Daarna starten we met de wandeling. Rother wandelgids 29: Rondwandeling van Plakias via Mirthios: 4,6 km/ 1 uur 40 min/170 meter.


Het eerste stuk is prima te doen. We stijgen gestaag. Wel lopen we nog even verkeerd. Ineke kijkt natuurlijk niet elke minuut op de GPS. Maar nadat we ergens een riviertje hebben gekruist begint ze toch te twijfelen. En ja, we hadden een eindje terug naar links moeten afwijken. Dit pad is op dit moment tenminste ook nergens aangegeven. Later wel. Daarna vervolgen we de juiste route. Al snel komt het riviertje dat we over wat stenen kunnen overteken. Dat valt dus nog wel mee. Daarna zijn we al snel bij het kerkje en de oude molen. Vanaf daar gaat het pad vrij stijl en af en toe aangegeven met blauwe stippen naar boven. De kwaliteit van het pad laat nu wat te wensen over. Het pad is af en toe wat weggeslagen, maar het lukt ons om weer op een goed pad te komen. Vandaar zijn we snel in het dorpje Mirthios en kunnen we via een geasfalteerd klein weggetje terug naar Plakias. Een leuke wandeling, maar niet spectaculair. Details van onze wandeling van Plakias naar Mirthios. Uiteindelijk was onze wandeling een afstand 4,8 km met een hoogteverschil van 191 meter. Omdat wij niet continue doorlopen hebben wij er bijna 2,5 uur over gedaan.

We blijven in dit gebied en rijden alleen naar de andere kant van de baai. Hier willen we zwemmen, koffie drinken en Ineke wil nog een Earthcache oplossen: Wall of Plakias. We gaan eerst naar het strand om koffie te drinken en te zwemmen. Het strand blijkt een nudisten strand te zijn, maar dat geeft niet, we kunnen er gewoon zitten en gaan zonder zwemkleding de zee in. Tenslotte doen we dat ook in de sauna.


Gelukkig is er wel een stukje strand waar je gewoon over het zand de zee in kan lopen: het is er zelfs ondiep. Terwijl we tot nog toe bij de zee altijd vrij snel in het diepe water zijn. We koelen even af en daarna gaat Ineke een bezoek brengen aan de Wall of Plakias.

We betalen maar 3 euro voor dat korte tijdje dat we gebruik gemaakt hebben van de ligstoelen. Natuurlijk hebben we geen foto’s gemaakt, alhoewel Ineke wel vanaf de Wall of Plakias een overzichtsfoto gemaakt heeft van het deel van het strand waar we hebben gezeten. Gelukkig kan ik het ook laten zien via streetview. Streetview laat heel mooi de Wall of Plakias en het strand zien. Als we zijn afgekoeld en uitgerust gaan we direct weer terug naar ons huisje. Details van Ineke’s mooie korte wandeling vanaf het strand naar de Wall of Plakias. Een afstand van minder dan 1 km.

Ineke gaat ’s middag nog een drietal caches zoeken in het nabijgelegen dorpje Maroulas.

Om een uur of 6 krijgen we een lokaal lekkernij dat gemaakt is door de moeder van de huiseigenaar. Een soort kaassoufflé, die heerlijk smaakt.

Om een uur of 7 gaan we uit eten bij Poliou house. Ineke was daar al eerder geweest voor een geocache en had er toen Raki gekocht. Johan wil graag nog wat meer Raki kopen, maar niet in een toeristisch oord zoals Rethymno. We weten dat deze Raki is gemaakt door de vader van de eigenaar van dit restaurant. We hebben er heerlijk gegeten. Ineke varkensvlees van de grill en Johan een lokaal gerecht.

Na het eten keren we terug naar ons huisje om de koffers te pakken, want het eind van de vakantie is in zicht.