Dinsdag 4 augustus
Autorit: Opuwo => Epupa falls
Overnachting: Omarunga camp

Om 6:30 uur opgestaan en ontbeten. Helaas is er geen warm water voor de douches. Dat valt tegen.
Om 8 uur staan we bij de internet shop in Opuwo, die net open gaat. Er is een prima verbinding om 50 foto’s kunnen uploaden. Ondertussen koopt Johan wat eten in het geval we een Himba dorp gaan bezoeken of Himba vrouwen gaan fotograferen.
Om 9:30 uur gaan we op pad. De opdringerige jongetjes achterlatend, die op je auto willen passen voor 5 dollar of  brood vragen of sweets. De weg is goed. De moeilijkheid zit er in dat je steeds op en neer gaat door rivierbeddingen. In enkele rivieren die we kruizen staat water. De tocht naar Epupa falls duurt 3,5 uur, waarvan we zeker een half uur koffie drinken. Bij Epupa falls gaan we naar Omarunga camp.


Het is inmiddels behoorlijk warm en we rusten eerst uit. We hebben een kleine plek aan het water naast allemaal andere Nederlanders.


Terwijl we op de campsite zitten, krijgen we bezoek van een guide, die ons aanbied om met hem een Himba compound te bezoeken. Zijn aanbod klinkt redelijk en we spreken af dat hij ons de volgende dag om half acht ophaalt. Ineke laat hem zien wat wij aan levensmiddelen hebben gekocht om achter te laten bij de Himba, maar dat vindt hij niet voldoende en samen met Johan gaat hij naar de lokale winkel om wat extra maïsmeel, snif (een naar menthol ruikend snuifpoeder) en sweets te kopen. Bij zijn afscheid druk hij ons op het hart, dat als andere guides vragen of we mee willen gaan op een Himba tour, we dan moeten zeggen, dat we al met “Koos” een trip hebben geregeld. Om 15:30 uur gaan we naar de Epupa Falls zonder badkleding. Johan heeft geen zin om te zwemmen.


Zowel lokale mensen als toeristen zoeken er verkoeling in het water. Niet zozeer om te zwemmen, maar om in het koele water te zitten.
Na de Falls vlak bij de campsite te hebben bezocht lopen we verder de berg op. Daar loopt een pad. Het pad is goed aangegeven met nummers. We lopen voorbij punt nr 4. Zodoende krijg je een goed beeld van de volledige Epupa Falls. Die heeft een breedte van een kilometer. We hebben ook het juiste moment uitgekozen om deze wandeling te maken. Een prachtige wandeling. Met de ondergaande zon in de rug krijg je een prachtig gezicht op het complex van vele watervallen.
Weer terug bij het startpunt van de rondwandeling , gaan we bij de souvenirs kijken en kopen er een aantal. We kijken ook op de andere camping (Epupa camp) die echt aan de Falls ligt. We hebben wat camping betreft een foute keuze gemaakt. Deze camping is veel mooier en ligt ook mooi aan de waterval. Mooi sanitair en veel meer schaduw. Tip: ga voor deze camping.
Wij hebben op onze camping nauwelijks schaduw en staan heel dicht op elkaar en aan het eind van de dag merken we dat we naast een dieselpomp staan om de watertanks vol water te pompen (gelukkig draait deze niet lang).
Die avond delen we de braai met andere Nederlanders die verlekkerd kijken naar Johans T-bonesteak. Koos komt die avond langs om te kijken of er nog wat te halen valt, maar wij gaan niet verder dan de belofte dat wij het bot van de T-bone voor zijn hond zullen bewaren.