Maandag 3 augustus
Autorit: Toko lodge Rustig farm => Opuwo
Overnachting: campsite Opuwo Country Lodge (Opuwo)

Vroeg op: we moeten een lange afstand afleggen en willen om 8 uur in Kamanjab zijn. Eerst de 2,5 km terug naar de lodge om te betalen. Het is daar erg stil. Er staan maar 5 bordjes klaar voor het ontbijt, of zijn de gasten al weg? De campsite blijkt N$ 100 pp te kosten. Erg veel voor een plek zonder elektra. Omdat Ineke met veel klein geld betaald en de beurs die ze bij zich heeft niet meer dan N$180 bevat, is men ook tevreden met deze N$180. Hebben we uiteindelijk N$90 pp betaald.

In Kamanjab willen we tanken, pinnen en boodschappen doen. We hebben nog maar N$50. Het pinnen lukt helaas niet. De ATM pakt onze VISA pas niet. Helaas lukt het ook niet om de boodschappen met VISA te betalen omdat het apparaat steeds meldt: “Invalid chip”. Om 8:45 uur de laatste N$ omgezet in benzine en op weg gegaan naar de dichtstbijzijnde pinautomaat en tankstation in Opuwo, 240 km verderop. Onderweg koffie gedronken, maar we zitten niet rustig.

Ook in Opuwo blijkt de ATM niet te werken en in de bank kunnen we, na 1,5 uur wachten, met onze ING -en VISA passen geen geld krijgen. Dat wordt de laatste Euro’s en Pula’s omwisselen. Daarvoor moeten we wel in een ander rij zijn. Uiteindelijk 2 uur in de rij gestaan tussen de Himba en Herero in hun prachtige uitrustingen. Dat was dan wel weer leuk.
Eindelijk blijkt de ATM te werken en heeft Johan geld kunnen pinnen.
Op de parkeerplaats hebben we Queen Elizabeth ontmoet, een guide die ons graag naar een Himba dorp wil brengen. Maar we hebben nu even andere zorgen aan ons hoofd. Daarna boodschappen gedaan. Je kunt hier echt bijna alles krijgen. Veel meer dan in Kamanjab.

Opuwo is een leuke plaats. Met name om de mensen die je er op straat ziet lopen. Je ziet veel Himba mannen en vrouwen. De mannen zijn te herkennen aan hun kapsel (alleen haar in het midden, als ze geen pet of hoed of iets dergelijks dragen) en doeken om de middel: voor kort, achter lang). En niet te vergeten de Herero vrouwen in hun prachtige gewaden.

Omdat het een erg vermoeiende en stressvolle dag is geweest, besluiten we om in Opuwo te blijven. We gaan naar het Opuwo Country Lodge, hoog gelegen op een heuvel boven het dorp, met een mooie campsite erbij.

Ineke zoekt ’s middags verkoeling in het invinity zwembad, met een magistraal uitzicht over de omgeving. Bij de lodge heerlijk in de schaduw gezeten. Niet naast het zwembad onder de parasols (die zijn allemaal bezet), maar in de tuin onder een baldakijn van bladeren. Op de campsite zelf is bijna geen schaduw te vinden. Terwijl we lekker in de schaduw zitten, besluiten we om ‘s avond in het hotel te gaan eten. Dat was een goede keus. Het eten was overheerlijk met heel veel keus (N$160 pp). Een heerlijk buffet met springbok. Johan kan zelfs met kaas eindigen, terwijl Ineke geniet van het gebak. Echt een aanrader.