Zaterdag 3 augustus
Weer: in de ochtend af en toe regen; ’s middags droog, warm en broeierig
Dagactiviteit: wandeling Falkirk wheel
Overnachting: Caravan Club Site Ashieburn House, Anchrum

In 2 dagen willen we naar New Castle terugrijden. Maar ons eerste doel vandaag is het Falkirk wheel: Kunstwerk of technisch hoogstandje? We proberen nog te parkeren op een parkeerplaats langs de wandeling bij de Union Inn, maar we rijden het voorbij. Draaien met de caravan is niet zo’n succes, dus parkeren we op de grote parkeerplaats bij het Falkirk wheel. We zijn nog geen minuut op pad met de wandeling of het begint te gieten. Dus snel terug naar de auto. Daar wachten we de bui af wat gelukkig snel het geval is.


We kijken bij het Wheel: echt een technisch hoogstandje. We zien hoe een boot de 80 meter afdaalt in de scheepslift. Daarna de wandeling: Falkirk Wheel (walkhighlands). Je loopt eerst naar het hoger gelegen kanaal, waar je mooi uitzicht hebt op het Wheel. Daar verdwijnt het kanaal in een tunnel. Net als we daar aankomen, begint het weer te stortregenen. Dus wachten we in de tunnel de ergste regen bui af. Gelukkig stopt het al snel met regenen. Sterker nog het is erg benauwd. De wandeling loopt langs 2 parallel lopende kanalen.


Leuke wandeling. Na de tunnel zijn een paar sluizen en dan loop je langs het Union Canal. We hebben de wandeling zoals beschreven nog ingekort. Als je langs het Union Canal loopt passeer je een weg, die onder de rivier doorloopt. Daar zijn we afgedaald. Zo kun je een deel van de route afsnijden. Je loopt dan een stukje door Falkirk om bij een andere sluis in het Forth & Clyde Canal uit te komen. Vroeger was dit (volgens de bordjes met uitleg) een druk bevaren kanaal tussen Edinburgh en Glasgow. De reis duurde toen 7 uur. 7 keer per dag ging er een boot. Langs het kanaal lopen we weer terug naar het Falkirk wheel. Onze route: Falkirk Wheel (wikiloc).


We vervolgen onze reis naar Achrum, ten zuiden van Melrose, waar we een Certifed Location (CL) campsite van de Caravan Club geboekt hebben: Ashieburn House. Omdat de site langs de weg (B6400) niet is aangegeven en niet is te zien (bordje is overwoekerd) rijden we de campsite voorbij. Bij het volgende huis is ook een campsite, die duidelijk op de weg wordt aangegeven. Maar navraag daar leert dat we bij een huis terug moeten zijn. Dat dachten we al, omdat het vorige huis de juiste naam had. Dus even terug. Een pracht plek. Zo hoort een camping te zijn.


Helaas was er een privé feest aan de gang. De zoon van de camping beheerder was 21 jaar geworden, wat helaas wat herrie veroorzaakt, maar nog net (door de harde wind) acceptabel. ’s Avonds na het eten (in de caravan) maken we nog even een wandeling naar de rivier, maar zien geen otters. Er staan 5 caravans/campers. Helaas zijn tenten niet welkom?! Wij eigenlijk ook niet, want we zijn geen lid, maar we wisten niet dat dat noodzakelijk was. Was ook geen bezwaar. Niemand heeft ons iets gevraagd. Nog bij een andere campinggast gevraagd waar de receptie was, maar ze zeiden dat we gewoon konden gaan staan. Het was fully booked. Wij waren dus de 5de die gebooked hadden en werden verwacht. We lezen dat dat normaal is: als je niemand ziet kun je gewoon het geld (£11) achterlaten in de honnesty box. Dat doen we dan ook. ’s Avonds komt de eigenaar langs, maar hij vraagt alleen of wij die Hollanders zijn die telefonisch hadden gereserveerd. ’s Avonds nog even buiten gezeten, maar dan begint het al snel weer te sputteren en ruimen we de stoelen op zodat we morgenochtend vroeg kunnen vertrekken.