Zondag 4 augustus
Weer: zonnig en warm
Dagactiviteit: wandeling Eildons Hills bij Melrose
Overnachting: boot New Castle – IJmuiden

Al weer de laatste dag van de vakantie en staat er een laatste wandeling op de planning. Ineke houdt de route in de gaten en zal inkorten waar nodig. Johan houdt de tijd in de gaten. Ineke heeft de neiging om nog al eens extraatjes in te lassen in een wandeling.
Het is prachtig weer, al waait het nog steeds stevig. We staan vroeg op (7 uur) en om 8 uur verlaten we de campsite.

De wandeling gaat door de Eidon hills bij Melrose: Eildons circular (walkhighlands). Via binnenwegen rijden we naar Melrose en parkeren ergens in Melrose langs de weg. Dat vinden we prettiger met een caravan. We lopen via een weggetje van de route die Ineke had gekopieerd, maar dit is niet echt de moeite waard. Je kunt net zo goed direct vanaf je parkeerplaats zo snel mogelijk het dorp uit wandelen (via de tunnel naar het startpunt van de wandeling).


Het is een steile stijging naar een tussenplateau, waarvandaan je prachtig uitzicht hebt. Daarna bestijgen we de Middle Hill (de hoogste). Dit is een steile stijging. Bovenop waai je haast weg en trekken een trui aan. Via de achterkant lopen we via een super steile afdaling weer omlaag. Zonder traptreden, zoals bij vele andere wandelingen. Dat maakt deze route zwaar. Je kunt zo naar beneden glijden via de steentjes van het pad, die eenvoudig naar beneden rollen.


Daarna nemen we nog de 3de hill. Die is super eenvoudig qua stijging. De terugreis gaat via een bos en daarna via een pad langs de berg naar Newstead en weer terug naar Melrose waar je nog langs de Melrose Cathedral loopt. Onze route: Melrose Eildons Hills (wikiloc).


We drinken koffie bij de auto. Inmiddels is het druk geworden in Melrose.
Vanuit Melrose rijden we de kortste route naar de boot. Met navigatie en goede borden rijden we met gemak de eenvoudigste route naar de haven. Onderweg stoppen we op de grens tussen Schotland en Engeland om van het mooie uitzicht te genieten. We zijn om ongeveer 3 uur bij de boot. Het duurt lang voordat we op de boot mogen, maar er is genoeg te zien. Hebben we eindelijk eens tijd om een foto te nemen van de boot.

Op de boot nemen we eerst een douche (op de laatste camping was alleen een toilet) en gaan lekker uit eten (lopend buffet). We hebben nu een 4persoons hut zonder zeeview, waarvan we de 2 beneden bedden gebruiken. Op zich geen issue, heeft Ineke zelf geboekt tenslotte, maar het blijkt op dek 2 te zijn. Dus eigenlijk onder water, nog onder de auto’s. Dat is wel een raar gevoel. Als er wat zou zijn moet je heel snel klimmen naar dek 7 of 8. Zal Ineke toch voor de volgende keer proberen te voorkomen. In het vervolg dus geen “beneden deks” cabin meer.


Maandag 5 augustus
Weer: zonnig en warm

Ruim voor het weksignaal (8:00 uur) zijn we wakker en gaan ontbijten. We zijn niet de eersten. Na een lekker ontbijtje gaan we op het dek kijken. We zijn ter hoogte van het windmolenpark en zien Nederland in de verte liggen. Ondanks de wolkenloze hemel is het windje fris, dus de truien moeten wel aan. De zee is rustig. Rustiger dan gisteravond. Toen voelde je de deining.
Daarna gaan we naar onze cabin en wachten op het sein dat we naar de auto mogen. Slechts 1 etage omhoog. Als we bij de auto zijn is het nog een half uur wachten voor wij van de boot mogen rijden: dan is wachten lang. Nog even een praatje gemaakt met een hondeneigenaar. De honden zitten tijdens de overtocht in een kennel (lees kooi) dus die hebben vast niet echt genoten van hun overtocht. Na een half uur mogen we rijden, maar dan ben je er nog niet. Omdat je niet het eerst van de boot bent, duurt het wachten nu nog extra lang om door de douane te komen. Dan op weg naar huis. Waar we om ongeveer 11 uur aankomen. Terugkijkend op een prachtige vakantie. We hebben het nu al over onze volgende Schotland reis. Over twee jaar? We hebben nog lang niet alle weggetjes gereden en wandelingen gedaan. Het is ons prima bevallen en zijn zowaar afgevallen.