Maandag 6 augustus
Eind van de dag: bush camp in de rivierbedding van de Hoanib river

Als gewoon staan we weer om 6 uur op en vaak gaan we zo tussen 8 en 9 naar bed. Genoeg slaap krijgen we dus zeker en we slapen ook goed. Het is goed slapen in de AHA canopy. Na het ontbijt gaan we eerst een korte wandeling maken naar de rivier. Vanuit de campsite loopt er een keurig pad naar de rivier. Wel moeten we door de rivier baden om bij de overkant te komen. Er is geen brug. We lopen tot aan de palmbomen.


Terug bij de camping pakken we in en vervolgen onze tocht naar Sesfontein. Hier gaan we tanken al hoewel het niet echt nodig is. We willen graag de ramen laten wassen, die waren erg smerig geworden door de rit van gister. Dat kon helaas niet bij de pomp omdat men geen water had, maar men verwees ons naar Fort Sesfontein, waar al een medewerker was ingeseind om onze ramen te wassen. Uit dergelijke details blijkt dat de Namibiër service gericht is. Dat is voor ons als toerist erg prettig.
We brengen een bezoek aan de lokale winkel. De auto is erg vuil geworden. Nu vinden we dat op zich niet zo’n probleem, maar je leunt nog al eens tegen de auto aan en daar wordt je wel smerig van. Dus op zoek naar een vegertje. Die hebben ze niet, maar voor een bezem ben ik aan het juiste adres. Dus kopen we die en laten die later wel weer achter bij het personeel van het verhuurbedrijf. Ruimte genoeg in de AHA canopy. Bij een Trax kregen we altijd een vegertje, die Ineke elke dag gebruikte om de vloer te vegen. Bij de AHA canopy kan dat niet. Alle vlakken zijn bedekt met een soort vloerbedekking. Ik denk er ook over om de auto halverwege even te laten stofzuigen. Daar is het uiteindelijk niet van gekomen, maar misschien is het een tip voor het verhuur bedrijf om een adresje te leveren waar je halverwege de reis je auto even kan laten stofzuigen. Misschien ook handig om bij dit soort reizen een vegertje te vragen aan de verhuurder of er direct één te kopen in een grote stad.
Na Sesfontein rijden we door naar de plek op de D3707 waar de Ganamub / Hoanib river 4wd trail begint. Wat toch een prachtige uitvinding dat T4A en de Nuvi.


Het laatste stuk van de rit van vandaag is net een rit door de dierentuin. We zien giraffen, veel woestijn olifanten, gemsbokken, impala en apen. En dat in een prachtig landschap. Midden in die dierentuin pauzeren we en drinken op ons gemak en kopje koffie.
De weg is veel eenvoudiger dan het track van gister. Maar het is en blijft wel een rivier, dus mul zand. Door te rijden in de fourwheeldrive met hoge giering en voldoende snelheid te houden, levert dat geen echte problemen op.
Ineke wil graag een kijkje nemen bij de manmade waterhole Die Poort. Die ligt niet aan de route, maar is een kleine detour. Er is geen beest te bekennen, maar we gaan op een eerbiedwaardige afstand van de waterhole even de auto parkeren. Als we na een half uur wachten weer verder willen rijden, omdat er niets te zien is, lukt het niet om weg te komen. We gaan naar beneden in plaats van vooruit. We zitten muurvast. Na 30 minuten lukt het ons (lees Johan) eindelijk om uit het zand te komen. In de derde poging lukt het ons, door veel zand voor de wielen weg te scheppen en de automatten met veel hout voor de wielen te plaatsen, om weg te komen.


Terwijl Johan druk bezig is om ons weer op pad te helpen, denkt Ineke een auto te horen op de hoofd track, maar dat weet ze niet zeker. Maar dan realiseer je je ineens dat het goed is dat we een satelliet telefoon bij ons hebben. Zelfs op een trail waar 1x per dag dus wel mensen rijden, kun je net in een detour pech krijgen. En je wilt hier echt niet ver van de auto weg lopen.


Om een uur of drie stoppen we. We vinden een prima plek in het midden van de rivier onder een mooie grote schaduwrijke boom. Dat is nog voor de Amspoort gorge. Op de plek waar we stoppen voor de nacht,  kan het wild ruimschoots om ons heen lopen. Wat inderdaad ook gebeurt. We zien gemsbokken, struisvogels en de groep woestijn olifanten die we die dag al eerder hadden gezien met 2 jonge olifanten, die keurig op afstand langs ons lopen.
We verwachten dat in de Amspoort Gorge de rivierbedding smaller zal zijn, en het dus moeilijker zal zijn om het wild ruim om je plek te kunnen laten gaan.


Nadien komen er nog twee auto’s langs. Sterker nog om een uur of 6, na zonsondergang komt er nog één auto terug rijden richting Sesfontein.
We verzamelen nog even het nodige brandhout voor een lekker vuurtje.
De route van vandaag is een stuk eenvoudiger dan die van gister, het landschap is prachtig en de stilte is ontzagwekkend.