Donderdag 16 augustus
Eind van de dag: Kubu camp bij Kasane

De volgende ochtend gaan we op weg naar de grens. We zien niemand van de schoonmaaksters, dus blijven we zitten met de margarine. Onderweg zijn we even gestopt bij een man die lopend op weg is naar zijn werk. Hij wil de margarine graag overnemen. De Namibische grens levert in zijn geheel geen problemen op. Voor de Botswaanse grens moet je door de Vetenary fence. Daar moet je alle schoenen ontsmetten op een doordrenkte mat. De auto moet door een plas ontsmettingsmiddel rijden.


De koelkast werd gecontroleerd, maar dat was allemaal OK. Ze vroegen ons ook of we souvenirs hadden gekocht. In onze onschuld liet Ineke hen de mand zien die we gister in Katima Mulilo hadden gekocht. Dat was volgens de medewerker bij de Fence foute boel. Die mocht ik niet importeren. Maar ze zei dat de douane dit door de vingers wilde zien, als we zeiden, dat we het (bij haar) in Botswana hadden gekocht. Ze gaf aan dat zij ook goede souvenirs had en we werden uitgenodigd om een kijkje te nemen. Tussen de regels door kon je begrijpen dat wij dus wel iets bij haar moesten kopen. Dus naar haar stalletje en een mooi houten schaaltje gekocht. Maar dat schaaltje koste wel P100. Belachelijk veel geld. Voordeel was wel dat we nu eindelijk foto’s heb kunnen maken van deze Vetenary fence. Normaliter mag dat volgens mij niet. Uiteindelijk heeft het passeren van de grens zo’n 45 minuten gekost.
Ons volgend doel is Kasane. Voor het eerst in al die jaren niet via de riverside, maar via de asfaltweg. Zelfs daar zien we nog wild. O.a. Roan antilope, Sable antilope en Olifanten.
In Kasane gaan we direct naar Thebe Safari Lodge. Helaas ziet deze campsite er niet leuk uit. Je kunt niet bij de rivier komen en er zijn veel overland trucks. De plaatsen, die we aangeboden kregen, blijken al bezet. We krijgen het advies van een kampeerder om eens te kijken bij Kubu lodge. Ineke had die al uit de lijst met mogelijke campings geschrapt, omdat op hun website niet vermeld wordt dat je daar kan kamperen. Maar dat bleek toch het geval te zijn en het was een schot in de roos. In Thomas Richter (ideaal mee te nemen als PDF op je e-reader) al gezien dat je daar kon kamperen, maar dat de opzet nogal zakelijk was. Dat klopt: het is gewoon een voetbalveld opgedeeld in vakken met schotten ertussen. De kampeerplekken liggen dicht op elkaar.


Het weggetje ernaar toe voelt al goed aan. Daar kan zeker geen truck onder door. En je kunt bij de rivier komen. Als we aankomen is er nog niemand te bekennen op de campsite. We gaan koffie drinken aan de Chobe rivier. Hiervoor moet je met je stoeltje en je koffie naar de rivier toe lopen. Er zit een Hippo in de rivier, maar we krijgen hem niet op de foto. Ook zien we een Sitatunga. Die we eindelijk wat beter kunnen fotograferen. Dat was tot nog toe nooit gelukt. Het lijkt ons ook wel een leuke lodge. We krijgen plek 2 toegewezen. Omdat we nog geen Pula’s hebben, beloven we later terug te komen om te betalen.


Na de koffie gaan we naar Kasane om boodschappen te doen en geld te pinnen. Het is druk in Kasane. Veel toeristen. Het is tenslotte midden op de dag, dus iedereen vertoeft in town. Sinds ons laatste bezoek is er een grote SPAR gekomen. Keus te over en Kasane maakt een welvarende indruk. Je ziet het aan de kleren die mensen dragen: veel netter en fleuriger dan in Namibië.
Na de boodschappen en het pinnen van geld pinnen van de nodige Pula gaan we naar Chobe safari lodge en drinken daar wat op het prachtige terras met uitzicht op de Chobe rivier. Geen bezoek aan Kasane zonder een bezoek aan de Chobe safari Lodge. We komen hier al sinds 1984.


We besluiten om de cruise voor vanmiddag te boeken. Johan wil graag een boot met een viewing deck.
Omdat we de campsite nog moeten betalen, rijden we even op en neer en lunchen op de campsite. We gaan dan direct terug om op tijd te zijn voor de cruise. We worden om 14:45 uur verwacht op het terras en om 15:00 uur vertrekt de boot.


Twee grote boten vol met toeristen. Je zit onderdak, maar je kunt ook naar boven. Daar is een platform waar ongeveer 10 man op kan, maar dat is nooit vol. Dus dat gaat prima. We zien veel wild. Wederom een prachtige tocht.


Een aanrader om te doen, omdat het toch heel anders is als een land safari. We zijn wel wat verwend. We missen de zwemmende Olifanten en de Bea-eaters. Maar we zien erg veel Krokodillen. Na terugkomst rijden we snel naar de campsite. Het wordt snel donker en we moeten de autolampen al aanzetten. Maar goed dat we niet bij Senyati zitten, dan was de af te leggen afstand nog groter geweest. Na zonsondergang is het snel volledig donker.
Er staan inmiddels 7 auto’s op de campsite, waarvan sommigen met 2 tenten op het dak, maar iedereen is erg rustig. Er zijn nog twee andere Nederlanders. We hebben licht, electra en water op onze plek.
De braai is niet prettig. Het heeft een vast rooster waarbij de afstand tussen het rooster en het vuur erg groot is. Johan lost het op door ons rooster onder het vaste rooster te leggen. Al met al een prima kampeerplek.

Advies: ga toch eerst even bij Chobe safari lodge kijken, of daar nog plek is op de campsite. Die plek is al decennia lang het kloppend hart van Kasane. Opvallend is de openheid. Ook als je er niet kampeert of in een hotel kamer verblijft, kun je daar prima genieten van het terras en je bootcruise daar boeken.