Dinsdag 14 augustus
Eindpunt van de dag: Kwando campsite

We slapen uit: om kwart voor 7 maakt Ineke thee en Johan krijgt vandaag thee op bed. Daarna gaat Johan spekpannekoeken maken voor het ontbijt.

Vanochtend is het rust ochtend. Ineke brengt wat was weg naar de laundry service van de lodge, maar vergeet natuurlijk weer een aantal items. Die gaat ze dan zelf wassen. Iedereen verlaat de campsite en na enige tijd hebben we het gehele terrein voor ons alleen.
We nemen onze plaatsen op de ligstoelen weer in en lezen wat en maken af en toe een foto van de werkelijk prachtige vogels die hier naar ons toekomen. Veel moeite hoeven we er dus niet voor te doen. Eerst kun je nog in het zonnetje zitten, maar al gauw zoeken we de schaduw weer op.


Na de lunch (standaard vanaf nu met Malarone) gaan we op pad naar Mudumu National park. Eerst op zoek naar de office, want je hebt een permit nodig om in het gamepark rond te mogen rijden. We hadden ook net zo goed eerst de route kunnen rijden, maar we waren weer veel te netjes. Dus op zoek naar het Nakatwa Ranger office. Ze zijn aan het bouwen van nieuwe offices, en ook hier is niet duidelijk waar we moeten zijn. Maar uiteindelijk vinden we het. Alle papierwinkel neemt deze keer erg veel tijd in beslag. Het is goed dat we al om 1 uur waren vertrokken. Ook hebben we onderweg nog wat kleren afgegeven bij de cultural village voor de gids en de mevrouw die de rieten mat zo mooi aan het maken was en waarvan we een foto mochten maken. Wel had ik dat verkeerd aangepakt volgens de gids. Ik had het hem moeten vragen, de meeste bewoners kennen geen Engels en weten dus ook niet wat ze moeten antwoorden. Dan hoort hij dat te regelen met de persoon waarvan je een foto wilt maken. We hebben hem er nl. voor betaald. In the village is weliswaar niemand meer te vinden, maar we geven het af en ze weten aan wie ze het moeten geven. Later, op de terugweg, zien we de gids langs de kant staan met Johan zijn rood geruite bloes. Inderdaad iets te groot, maar het staat hem erg goed.
Al snel zien we Roan antilopen en daarna, bij een mooie drinkplaats aan de rivier, wel 30 olifanten en een Hippo in het water. Het kost ons wel een uur om hier voorbij te komen. De weg is erg zanderig en je kunt het je niet permitteren om vlak voor de kudde vast te komen zitten. De weg kun je niet goed overzien en de olifanten staan op de weg waar je langs moet. Dus gewoon wachten. Tenslotte zijn wij hier te gast. We komen ook nog langs campsite nr. 2. Een prachtige plek aan het water bij een plek waar dieren het water in en uit kunnen lopen. Deze plaats is dan ook al in beslag genomen. We rijden nog een klein stukje voorbij deze campsite, maar omdat je dan niet meer langs het water rijdt, rijden we terug en rijden dan direct naar de hoofdweg.


Johan had geen zin om de olifanten voor een tweede keer tegen te komen. Op dit stuk, dat ook erg slecht is, zien we nog wel wat zebra’s tussen de bosjes. Zelfs op de hoofdweg zien we nog roan antilopen. We maken een 8tje. We nemen weer de weg naar de ranger office en gaan vandaar naar rechts, met de bedoeling om deze track helemaal uit te rijden. We zien niet veel dieren meer en gezien de tijd vragen we aan de Nuvi om ons via de snelste route naar de campsite terug te leiden. We missen dus een deel langs het water. Achteraf misschien niet handig. Het nu door ons gekozen pad is niet echt goed, en waarschijnlijk ook niet vaak bereden, en kost daardoor extra tijd.


Maar we zijn ruim voor donker op de campsite terug. Het is vandaag erg warm. Vanaf nu is het eigenlijk ineens een stuk warmer. De truien zijn niet meer nodig. We gaan om 6:30 uur naar de bar en zitten met een borrel bij het haardvuur. Om 7 uur worden we gevraagd aan tafel te gaan. Echt een bijzonder diner: Afrikaanse haute cuisine! Als voorgerecht kudu carpaccio. Een hoofdgerecht van boboti met vruchten en maisgriesmeel. Bij de tafelschikking was er nog even een probleem. Onze naam stond nergens vermeld. Maar er bleef wel een tafel voor twee over, die wij toegewezen kregen. Even later kwamen ze al met het naambordje: Newboom. Ze hadden de naam niet goed verstaan.