Zondag 19 augustus
Eindpunt van de dag: Campsite Sunday pan (CKSUN03)

We gaan vroeg op pad. Als we in de omgeving van Rakops komen besluiten we om Anita wakker te bellen. Het is kwart voor acht en we weten dat Anita vaak wel vroeg opstaat. Met de mobiele telefoon lukt het niet, vandaar dat we de satelliet telefoon gebruiken. We krijgen direct contact. Alles is goed met haar en de rest van de familie. Klaarblijkelijk ontvangen ze onze SMS’jes wel, maar de antwoorden die ze geven komen de laatste dagen niet bij ons aan. Met een gerust hart kunnen we weer verder rijden. 
Voorbij Rakops slaan we links af naar het Central Kalahari Game Reserve. Vanaf nu hebben we de GPS eigenlijk niet meer nodig. De paden staan goed aangegeven. De eerste 10 km is de weg ronduit slecht. Veel kuilen, zacht zand en stof. Daarna wordt de weg breder en beter en het aantal koeien neemt af. We weten niet of daar verband tussen zit. Wel weten we, dat met name de koeienpaden die dwars over de weg lopen, erg vervelend zijn. Die koeienpaden zijn erg diep uitgesleten, dus je moet er niet te hard doorheen rijden.


Bij de Matswere entrance gate checken we in en betalen de parkfee. Ook krijgen we nog een leuke routekaart. We nemen een douche bij het toilet gebouw van de campsite en vullen daar nog even onze watertank bij. Daarna gaan we door naar Deception Valley. Eerst rijden we 10 km op en neer naar de Deception pan en pauzeren/lunchen aan de rand van de pan. De Deception valley is een prachtige mooie grasvlakte met af en toe wat bomen en struiken. Daar kun je eventueel aanwezig wild goed zien. Deception pan is een drooggevallen en kale grijze vlakte. Na de lunch gaan we op weg naar Sunday pan. Onderweg gezien: veel gemsbok, kudu en springbok.


Via de Leopard pan rijden we naar de Sunday pan campsite. De Sunday pan campsites liggen op een verhoging in het landschap. Zo kun je mooi van je afkijken. We kozen nog even de verkeerde campsite, die bezet was door twee families. Maar na controle van ons en hun boekingsformulier bleek dat Ineke een fout had gemaakt. Wij hadden geboekt voor campsite 3 een paar honderd meter verderop. Beiden liggen een km vanaf de waterhole op een heuvel met zicht op de vlakte. Na 16.00 uur gaan we nog even bij de waterhole kijken. We zijn niet de enigen die dat doen. Er staan 5 auto’s bij de waterhole. Waarschijnlijk de “bewoners” van de andere Sunday pan campsites.


Het is op de campsite niet zo winderig als op de voorgaande twee avonden. We hebben een heerlijk vuur en heerlijk koeienlapjes (chops). Na het eten genieten we van de sterrenhemel en de nieuwe maan.
’s Nachts horen we in de verte leeuwen brullen.