Maandag 20 augustus
Eindpunt van de dag: campsite Motopi 2 (CKMOT02)

Voor het ontbijt vertrekken we al richting Sunday pan waterhole. Wel hebben we eerst theewater gemaakt. Bij de waterhole is het volkomen verlaten. Een deel van het ontbijt nuttigen we bij de waterhole, maar omdat daar niets te zien is besluiten we om de Sunday pan loop te rijden.
Op de Sunday pan loop zien we alleen twee vosjes. We rijden door naar de Leopard pan om daar de rest van het ontbijt te nuttigen. En daar loopt ineens een prachtige leeuw. We ontbijten vlak bij hem. Op een gegeven moment is hij het zat dat we naar hem kijken en loopt hij weg. We denken dat we hem kwijt zijn, maar als we op pad gaan naar de Passarge valley gaan we per ongeluk de Leopard pan loop op en daar zien we hem weer. Daar verdwijnt hij voorgoed tussen het struikgewas.


Het grootste deel van de dag rijden we door de Passarge valley. Wat een mooie vallei. Geel waaiend gras met af en toe wat boompjes of stuiken. Dat is toch wat anders dan we hadden verwacht. Sowieso moeten we ons idee van de Kalahari bijstellen. Dit is echt geen woestijn, maar een steppe. Alleen dicht bij de kust van Namibië is echte woestijn.


Onderweg zien we 3 keer een Honey badger. Ze zijn erg schuw, maar het lukt ons om één redelijk goed op de foto te krijgen. We hadden nog nooit een Honey badger gezien. Dit is niet 1 van de big 5, maar toch leuk om wat nieuwe dieren te spotten.
Tijdens de koffiepauze ontdekken we dat het water uit ons watervat niet meer schoon is. We maken daarom koffiewater klaar met flessenwater. We vermoeden dat we bij Kasane of Katimo Mulilo vuil water hebben ingenomen.


Bij de Passarge waterhole zijn we gestopt met het idee om te lunchen, het is tenslotte lunch tijd. De dieren zijn hier erg schuw, ook al stonden we op eerbiedwaardige afstand van de waterhole. We hebben wel een half uur gewacht totdat de struisvogels dichterbij durfden te komen. Struisvogels bij een waterhole hadden we ook nog nooit gezien. Vandaar dat we hier wel 1,5 uur hebben gestaan, en rustig wat hebben gelezen zonder te lunchen. We wilden de auto niet verlaten en zo de omgeving verstoren. Wij zijn de enige bezoekerss bij de Passarge waterhole.

Onderweg voor en na Passarge zijn we wel tegenliggers tegen gekomen. Dan is het even, wie het track uitgaat om de ander te laten passeren. Vaak lost zich dat vanzelf op. Je probeert vaak in te schatten wie de beste auto daarvoor heeft. De wegen zijn overigens goed berijdbaar. Wel wordt je op lange rechte stukken veel door elkaar geschud vanwege corrugations.
Om een uur of 1 rijden we verder en na 10 minuten zetten we de auto langs de weg om te lunchen met melk, cereals en Malarone. Onderweg zien we nog een karkas van een giraf. Het vel zat er nog op, maar er waren geen aaseters in de buurt. We hebben sowieso dit jaar geen gieren gezien.


Bij Motopi gaan we eerst naar de Motopi campsite. Het was nog even puzzelen welke plek door ons was gereserveerd. Ineke had de laatste week voor de start van de vakantie de boeking nog aangepast en klaarblijkelijk niet het juiste formulier uitgeprint. In de GPS stond Motopi 2, dus daar zijn we naar toegegaan. We waren volgens ons helemaal alleen in dit gebied, terwijl de boeking office nog had gezegd per mail dat de andere plek bezet was. Thuis blijkt dat Ineke helemaal in de war was. We hadden plek 1 gereserveerd (CKMOT01). Deze plek is vrij kaal en er is geen schaduw van bomen.
Ook deze campsite heeft weer keurig bush sanitair. Ineke neemt een douche met de Solar Shower. We hebben nu water genoeg om te douchen, nu we het water niet meer kunnen gebruiken om te drinken. Van 4 tot half 6 gaan we een kijkje nemen bij de Motopi waterhole. Johan gaat foto’s nemen van de installatie op zonne-energie die de borehole aandrijft.


Bij de Motopi waterhole zijn we alleen met de dieren, die ook hier erg schichtig zijn. We zien nog net een groep wildebeesten weglopen. En daarna is het wachten op de giraf. Die er een half uur over doet om metertje voor metertje dichterbij te komen. Ons steeds goed in de gaten houdend.


’s Avond is het nog steeds lekker warm, en genieten we van het vuur en de sterrenhemel. Johan maakt wat restjes klaar van wortel aardappel en vlees.
’s Nachts horen we geen leeuwen, maar waarschijnlijk wel Black backed Jackals. Morgen begrijpen we waarom.