Woensdag 30 juli
Afgelegde km: ± 100 km
Activiteiten: Prison Baobab  – Karunjie track – Penticost river crossing – El Questro station
Overnachting: El Questro Station campsite

We staan rustig op om ongeveer om half 6 als de zon bijna opkomt. Tijdens het ontbijt genieten we nog van de mooie plek. Vandaag staat de Karunjie track op het programma. De moeilijkste rit van de gehele vakantie: real 4WD. We snappen nog steeds niet dat we deze track wel mochten rijden van Apollo. Ter controle wel twee keer gevraagd. De eerste 6 km naar de prison Baobab zijn prima te doen.
We nemen even een kijkje bij deze Baobab die in het verleden als prison is gebruikt. We zijn niet zo smal en lenig meer dat we de boom in klimmen, maar door het gat in de boom kun je wel een kijkje naar binnen nemen. Van binnen zie je gaten in de top. Regen komt dus ook naar binnen. Hier loggen we ook nog even een cache (Geocache prison-tree).

Hier eindig de King River road die over gaat in de Karunjie track (totale track van King River road en Karunjie track is ongeveer 75 km). Ineke is dol op dit soort 4WD tracks. Gelukkig wil Johan ze wel rijden. De tweede etappe is ook nog prima te doen. Af en toe moet hiervoor wel een hek open en dicht gemaakt worden. De weg is nog redelijk. Pijlen wijzen de weg. Dat maakt het wel eenvoudig, want de track volgens Open Streetmap is uiteindelijk niet het track dat we rijden. Helaas voor jullie hebben we ook geen tracklog vastgelegd. Dan komt de marsh waar we 80 km/uur rijden over de vlakte. Hier kun je alleen in de winter maanden rijden. Zelfs nu zien we nog enkele plekjes met wat water schitteren in de zon. Eventjes een perfecte weg. We wanen ons op de Pans van Botswana. We stoppen af en toe om foto’s te nemen van het landschap, de marsh en de Cockburn ranges. Daarna volgt een echt slecht stuk weg. Dan merk je dat deze camper daar niet echt geschikt voor is.

Maar het lukt ons wel. Af en toe stoppen we om te bekijken hoe we de weg op de beste manier kunnen nemen. De weg zit vol kuilen, hobbels en gleuven. De weg gaat grotendeels door zand, maar in sommige droge rivier crossings zitten verraderlijke stenen. Als we langs de Pentecost river rijden nemen we een koffie break. Het laatste stuk vanaf de koffie en pauze plek tot aan de Pentecost river crossing is het slechtste deel van de route. De track eindigt bij de Pentecost River crossing op de Gibb River Road. Een fantastische track. Maar niet een track voor een beginnende 4WDer. We doen ongeveer 3,5 uur over deze tocht. We stoppen bij de Penticost river crossing om te kijken hoe een vrachtwagen (roadtrain) door de Pentecost river rijdt. Alle andere auto’s wachten en kijken hoe deze roadtrain langzaam door de rivier rijdt.

Ook hier vindt Ineke nog een leuke verborgen cache (Geocache Pentecost-river). In een boomholte op een bedje van stro en bedekt met wat stro en een steen. Daarna rijden we naar El Questro. De grader is bezig met de weg en hierdoor liggen er een aantal grote stenen midden op de weg. Johan rijdt bewust over een rijtje van 3 stenen heen maar overschat toch de hoogte van de clearing onder de auto en 1 steen klapt met een heftige bons tegen de onderkant van de auto. Maar ook 2 auto’s voor ons hadden zich op de stenen verkeken.

Een ervan heeft pech. Een spoor olie tekent zich af op de weg. Inzittenden van de andere auto gaan al hulp halen bij de station. Voordat we bij El Questro (Kaart El Questro) zijn moeten we nog 2 water crossings door. Vooral de laatste, vlak voor El Questro station, is erg lang en diep (zie foto bij xxx). Dan maakt de camper ook ineens wat geluid bij het schakelen. Johan heeft net ontdekt, stond op de achterkant van de zonneklep,  dat het benzine lampje, dat al vanaf het begin van de vakantie brand, heel wat anders betekent dan wat wij in eerste instantie hadden gedacht. Kortom de camper geeft Johan zorgen. Aangekomen bij El Questro (Brochure met details over de wandelingen bij El Questro) zoeken we een rustig plekje op de campsite. Bijna op het verste punt.
Het is heet en we doen de rest van de dag niet veel meer. In ieder geval hebben we geen puf meer voor de geplande wandeling. Johan maakt restjes klaar van gister en eergister met nog een worstje.
Daarna gaan we het zweet en vuil van 4 dagen afdouchen. Heerlijk, wat zijn we dan schoon. We gaan vroeg naar bed, maar er is weer live music in het restaurant dat duurt tot 9:30 uur. Vreselijk! Ineke ergert zich er aan. Eerst is het nog wel leuk, maar niet meer na een uur en zeker niet meer als je wilt slapen.
Ineke maakt hierover dan ook een opmerking als ze de volgende ochtend even bij de receptie langs gaat.