Donderdag 31 juli
Afgelegde km: ± 30 km
Activiteiten: Zebedee Springs – El Questro Gorge walk – Saddlebackridge lookout
Overnachting: El Questro Station campsite

Vroeg op. Net zoals altijd. We ontbijten met een eitje. Het brood is wat oud aan het worden. Daarna op weg naar de Zebedee Springs. Volgens de beschrijving is het 750 meter lopen naar de Springs. Daar komt heet water uit de bergen en vormt natuurlijke bubbel baden. Er zijn al 2 auto’s voor ons en wij zijn er al voor 7 uur. Dus eigenlijk moet je nog vroeger komen. Een heerlijke plek. Maar ook de wandeling naar de Zebedee Springs is erg mooi. Als wij uit het water gaan is het al overvol. Onze route: Zebedee Springs Walk. De 340 meter leggen we af in 8 minuten.

Advies: Kom vroeg. Volgens ons kun je er best voor 7 uur naar toe wandelen. Maak als je vroeg komt, eerst foto’s en ga dan pas badderen. Wij hebben nu alleen foto’s met allemaal zwemmende mensen erop. Maar eigenlijk is dit een plek die je moet ervaren en niet moet fotograferen. Dit is niet in een plaatje te vatten. Na de wandeling vindt Ineke nog een cache (Geocache Zebedee-springs).

We gaan direct door naar de El Questro Gorge wandeling. Volgens de informatie bij de receptie van El Questro staat bij elke wandeling een bord, en liggen A4tjes met een kaart en informatie over de wandeling. Helaas is dat nergens het geval. Volgens de gegevens is het 1,3 km to point 1 (de halfway pool) en 3.4 km tot het einde. Voordat je echter bij het startpunt van de wandeling bent, moet je eerst nog een aantal grote water crossings overwinnen, weliswaar niet lopend, maar met de auto. Dat gaat prima. Op de parkeerplaats ontmoeten we een Nederlands stel met eenzelfde Adventure camper. Bij hen brandde ook het brandstof lampje permanent en hun accu begaf het onderweg. Zij waren hierdoor al veel tijd verloren met garage bezoek.
El Questro gorge is een prachtige wandeling en nog erg koel vanwege het vroege tijdstip, maar nog belangrijker de steile wanden van de gorge. We starten om ongeveer 8 uur. Na enige tijd komen we bij de halfway pool en…… het halfway rotsblok. Voor ons een onneembare barrière. Je moet je, tot je middel in het water staand, omhoog trekken langs een gladde rotswand. We zwemmen dus wat en maken nog wat foto’s van hoe anderen deze barrière overwinnen. Jongeren (o.a. 2 Nederlandse koppels) die wel lenig en fit genoeg zijn om deze barrière te nemen. Ze willen ons nog wel omhoog trekken, maar dat willen we niet. Onze route: El Questro Gorge Walk halfway. Wij lopen in totaal 3,8 km en doen over de gehele tocht 2,5 uur. Dat is dus inclusief het zwemmen.

Op de terugweg naar de campsite maken we foto’s van anderen die door de riviercrossing rijden. Zo’n riviercrossing is een intrigerend iets. Elke keer weer leuk en spannend. We drinken pas koffie als we weer op de campsite zijn.

Het is inmiddels al 12 uur geweest. Johan gaat met de camper naar de mechanic workshop om de camper te laten controleren. Ze gaan net lunchen en vragen Johan om over een half uurtje weer terug te komen. Ineke gaat 1 van de 5 wasmachines uitproberen. We lopen daarna samen langs de rivier terug naar onze camper en gaan na een half uur weer op pad naar de wasmachine en de workshop.
Bij de mechanic workshop leert Johan dat hij naar Kununurra moet voor het lampje, dat er geen schade is door de steen (of het zou de flinke deuk in de uitlaat moeten zijn) en dat het geratel van de motor zou komen vanwege de watercrossings. Je moet ook beslist niet schakelen tijdens het crossen van de rivier. Dat wisten we niet. Had niemand ons ooit verteld. Vandaar een link naar een website met tips voor het rijden door rivieren: 4*4 driving tips for a river crossing.

Ineke hangt ondertussen de was op de lijn bij het toiletgebouw. 3 dollar en een half uur en je was is weer fris. Schoon krijgen we het thuis wel weer. Ineke belt met Anita en verwacht de voicemail in te spreken, maar krijgt Anita zelf aan de lijn. Fijn om even haar stem te horen. Alles is goed aan beide kanten van de lijn.
We besluiten, ook op aanraden van de monteurs van de workshop, om morgen terug te rijden naar de Toyota garage in Kununurra. We maken gebruik van de reserve dag die in de planning is ontstaan omdat we niet naar Mitchell Falls gaan.
’s Middag doen we het rustig aan. Johan doet een middagdutje en Ineke leest een boek. Tegen zonsondergang rijden we halverwege de Saddlebackridge lookout. De laatste 900 meter lopen we. Onze route: Saddlebackridge lookout walk.

We wachten de zonsondergang niet af. We proberen om bij licht terug te zijn op de campsite. Het is een steile zigzag weg met een behoorlijke riviercrossing. Ook is de zonsondergang niet spectaculair. ’s Avonds maakt Johan schapenvlees klaar op het houtvuur. We hadden nog hout van gister over.