Maandag 22 juli 
Wandeling: Cohab Canyon Trail
Overnachting: Fruita campground (Capitol Reef National Park)

Afgelopen nacht was het erg warm. Vandaar zonder lakens en nachtkleding geslapen.

Natuurlijk staan we vroeg op. Om half 7 starten we met de wandeling vanaf de camping. We lopen een deel van de Cohab Canyon Trail. Eerst stijgen we omhoog, om in de Canyon uit te komen. We lopen helemaal door de Canyon. Hier loopt het pad horizontaal tussen de mooie rotsen in. Aan het eind dalen we niet af naar beneden. Ongeveer 100 meter na een bruggetje stoppen we en keren om.

We verlengen de route met een detour naar de North Fruita outlook (alleen de korte variant). Hiervoor moeten we opnieuw een stukje klimmen, maar dan krijg je wel een mooi uitzichtpunt. Daarna keren we terug. Geen straf om dit deel tweemaal te lopen.

Helaas geen volledige GPS trail. De GPS heeft het halverwege begeven. Net nadat we zijn begonnen aan de terugtocht. Het keerpunt is dus goed te bepalen. Onze route voor zover geregistreerd met de GPS: Cohab Canyon trail. Schatting van de details: 5 km; hoogte verschil 100 meter; 2 uur.

Om een uur of half 10 zijn we terug bij de camping en halen het bestelde brood en een Cherry Pie op. Vanaf het winkeltje (oude homestead) lopen we langs de Freemont River trail terug naar onze camper.

Onderweg zien we een kampeerplek waar je langs de rivier kunt zitten in de schaduw. Ergens tussen plek 10 en 11 op loop A. Om kwart over 10 zitten we aan de koffie met Cherry pie. Home made hier in Fruita.

We zitten nu wel bij ons eigen camping plek, maar niet aan onze tafel, want die staat alweer in de zon. We blijven een paar uur op de camping onder een boom zitten:  koffie drinken, lezen, verslag schrijven en pie en vers brood eten. Wittebrood met een zuurdesem smaak.

In de loop van de dag, als het warmer wordt, zoeken we de koelte van de auto op en gaan rond toeren. We gaan de Scenic route rijden. Via de Grand Wash road maken we een detour naar de Cassidy Arch. Helaas kun je die niet zien vanaf de weg. Daarvoor moet je weer 2,4 km klimmen en dat gaan we mooi niet doen.

We rijden voorzichtig, want deze detours zijn dirt roads. Tenslotte hebben we dit jaar geen 4wheeldrive. We hebben de koelkast afgeplakt met Duck tape en het vergiet onder het matras gelegd. Het matras zorgt er zo voor dat de koelkastdeur dicht blijft. Tweemaal is onderhand de inhoud van de koelkast naar beneden gekomen. Er is zelfs een blikje bier open gebarsten op de slaapzak. Gelukkig was de slaapzak snel weer droog en stinkt vreemd genoeg niet naar verschaald bier.

We rijden ook de tweede dirt road: Capitol Gorge Road. Heerlijk in de koelte van de airco, zien we het landschap aan ons voorbij trekken. Aan het eind gaan we de auto uit, maar dat hoeft eigenlijk niet eens. Van uit de auto zie je het ook prima. Wij rijden dezelfde weg terug en rijden de 20 km naar Torrey. Hier vinden we een winkeltje waar we varkensgehakt kopen. De kassière heeft wel 3 keer gevraagd of we dat echt willen kopen. Klaarblijkelijk willen Amerikanen geen varkensvlees eten. Voor ons is het prima en niet zo duur. Boodschappen zijn hier best duur, als je het al kan krijgen. Wijn is in geen velden of wegen te bekennen en bier alleen in de light variant . Veel groente is er ook niet. Champignons en paprika zijn gelukkig wel te krijgen.

We gaan een paar geocaches zoeken en wat plaatselijke cultuur en historie bekijken. Vooral de geocache voor de winkel is leuk. In een heuse tipi. In de tipi is een soort nep houtvuurtje gemaakt, een plank met wat stukken hout erop. Dat lijkt voor een niet geocacher dus een nep vuurtje. Maar een geocacher weet wel beter. We nemen foto’s van een mooi vroeg 19deeeuws huis, het schooltje van Fruita, dat je helaas alleen van buiten kan bekijken en een piep klein huisje van de één van de eerste settlers. In dit kleine huisje, gebouwd in 1882 door Mormonen, woonden 15 mensen. De boomgaard waar wij staan met de camper is ook in deze tijd aangelegd. Duizenden bomen zijn door hen gepland: appels, abrikozen, kersen, perziken, peren en pruimen. Helaas is door de afgelegen locatie de afzet van deze producten wat moeilijk en zijn ze nu al alleen te zien als historisch erfgoed.

Op de campground gaan we abrikozen plukken voordat we onder de abrikozen boom gaan zitten. Daar is onze enige schaduw. Johan maakt abrikozen sap/jam  door het te koken. Zo kunnen we de komende dagen yoghurt met abrikozen sap eten.