Vrijdag 9 augustus
Autorit: Lone Pine – Death Valley (±
125 km)
Wandelingen: Whitney Portal campground trail; Mobius Arch trail; Father Crowly point
Overnachting: Panamint Springs campground

We doen rustig aan en na het ontbijt maken we een wandeling naar Lake Whitney, het kleine watertje aan het einde van de asfaltweg. Maar wij lopen natuurlijk via het leuke wandelpad naar boven. Net als Ineke gister ook al had gedaan. Dat is zo’n half uurtje lopen. We lopen nu zelfs wat verder omdat we een bijna waterval / stroomversnelling zien in de rivier. Leuk als eind punt van de wandeling. Daarna lopen we via de asfaltweg terug. Met daarin ook nog een foto moment met Mount Whitney. Een leuke korte wandeling als je op deze campground staat en niet van plan bent het zware wandelwerk naar Mount Whitney te ondernemen. Details van onze wandeling: Whitney Portal Campground trail (2,8 km; hoogteverschil 112 meter; looptijd 1 uur).

We drinken koffie op de campground om zolang mogelijk te kunnen genieten van ons mooie plekje. Nog steeds geen beren gezien en dit was het laatste moment dat dit had gekund.

De rit van vandaag is van bijna het hoogste punt van Amerika (Mount Whitney) naar het laagste punt van Amerika (Bad Water in Death Valley). Dat wordt dus veel afdalen.
Leuk weetje:
Mount Whitney 4 421 m
Mount Whitney Campground  2 450 meter
Panamint Springs Campground 600 meter
Death Valley Bad Water: – 85,5 m

Eerst de korte afstand naar de Alabama hills. Wat een leuk gebied. We gaan de wandeling naar de Mobius arch doen. Zelfs hier een kleine arch. Het doet ons denken aan Spitzkoppe in Namibië.
Details van onze route: Mobius Arch (1,2 km; nauwelijks hoogteverschil; looptijd 42 minuten).

Voordat we op weg gaan naar Death Valley gaan we in de schaduw van de auto aan de rand van de parkeerplaats koffie drinken. Ineke gaat nogmaals terug naar de Arch want daar ligt een geocache, die Ineke stom genoeg niet in de telefoon en niet in de GPS had staan. Des te teleurstellend dat ze hem na lang zoeken niet heeft kunnen vinden. Nog wel een foto gemaakt van Mount Whitney door de Arch. Een suggestie, die vermeld stond in de cache tekst.
We rijden wat rond in de omgeving. Een erg leuk gebied. Zo komen we bij een rots met een gat. De onderstaande foto’s van de camper en van Johan zijn genomen door dat gat.

Dan is het tijd voor een benzine stop in Lone Pine. We kopen daar ook een zak patat als lunch. We zijn de laatste restjes eten aan het opmaken en hebben geen brood meer.
Op naar het Father Crowly point met eerst een tussenstop bij de Salt pans vlak na Lone Pine.

Vlak voor het Father Crowly point zien we een andere viewpoint waar het erg druk is, maar we rijden gewoon door. Dan blijkt waarom mensen bij die alternatieve plek stoppen. Door het ongeluk van vorige week, waarbij een vliegtuig vlakbij het Father Crowly point is neergestort, is het viewpoint gesloten en word streng bewaakt door militairen. Soldaten met geweren blokkeren de afrit. Men is druk bezig de ramp plek te onderzoeken. Later in het restaurant foto’s gezien van de ober. De inslag van het vliegtuig was echt vlak naast het pad naar het viewpoint.

We proberen wat moeizaam midden op de weg te draaien en gaan alsnog naar het viewpoint waar alle anderen ook al staan. Een mooi zicht op de vallei en de gorge, maar geen vliegtuig gezien en dat was voor Johan juist de reden om hiernaar toe te gaan. Dit is de spotters plek voor laag overvliegende vliegtuigen. Vanwege de vliegramp is dit waarschijnlijk tijdelijk stil gelegd. Johan is nog lang blijven staan kijken, maar we hebben die dag helemaal geen vliegtuigen gezien.
Uiteindelijk rijden we verder naar de Panamint Springs campground. Dat stelt echt helemaal niets voor. Een grote campground met veel plekken waar maar enkele tenten staan. Er zijn maar 4 mensen die een full hookup hebben. Maar voor ons is dit wel heel handig. Omdat de grijs water afvoer niet goed werkt, zetten we die nu al de gehele nacht open. Ineke gaat de camper schoonmaken en alle koffers inpakken voor zover dat mogelijk is. Items die we niet meenemen naar huis en niet bij Cruise America achterlaten voor anderen, gooien we hier al in de afvalbak: grote schoonmaak dus.

Nadat dit klusje is geklaard en de camper Spic & Span is, gaan we uit eten in het restaurant van de campground, aan de andere kant van de weg. Daar is het erg rustig, Vandaar dat onze bestelling (hamburgers!) snel wordt geleverd.

Nadien zoeken we een cache die hier ligt en zoeken vroeg ons bed op. Morgen willen we om 5 uur opstaan.