Woensdag 17 juli
Activiteit: Scenic drive & Pa’rus trail per fiets
Overnachting: Watchman campground (Zion National Park)

Half 6 staan we op. Dat vinden we een erg prettig tijdstip. De zon is nog net niet op en het is heerlijk buiten.

We gaan de Zion scenic drive op een alternatieve manier bekijken: op de fiets. Op het Amerika forum had Ineke daar veel goede recensies over gelezen: en het is waar. Een prima en rustige manier om de vallei te bekijken.

Even na 7 uur staan we bij de Zion outfitters, vlak bij onze camper. Je loopt zo over de voetgangersbrug er naar toe. Geen file, we kunnen direct de fietsen huren die nog even keurig aan onze maat worden aangepast. We krijgen een zeer goede tip: Fiets eerst via de Pa’rus trail naar bushaltenummer 3 en stap daar op de bus. Op die manier geniet je van de omgeving in plaats dat je bij de halte staat te wachten. Want we hadden al gezien dat er al een lange file stond voor de bushalte.
Amerika: het land van de lange rijen wachtenden. De Pa’rus trail gaat al zigzaggend en vrijwel horizontaal door het dal.

Bij halte 3 komt al spoedig een bus, waar nog geen fietsen voorop staan. We hebben zo wie zo erg weinig fietsers gezien. Ineke was vooraf bang dat we lang zouden moeten wachten op een bus met vrije plaatsen  voor fietsen.

De bus chauffeuse vertelt ons hoe we de fietsen voor op de bus kunnen zetten. Dat blijkt kinderspel. De fietsen zijn licht en je hebt ze in een handomdraai verankerd op het fietsenrek op de neus van de bus. De chauffeur mag dit zelf niet doen, want als er iets mis gaat is zij verantwoordelijk en kan worden aangeklaagd.

We rijden met de bus in één keer naar halte 9, het eindstation van de bus. Onderwijl luisterend naar verhalen van een bandje dat wordt afgedraaid, maar nog meer naar onze aardige buschauffeuse. Die extra lang stopt bij wat kalkoenen met jonkies en ons de tip om de Menu Falls te bezoeken. Wij kunnen daar met de fiets bij komen terwijl de bus er niet stopt. De Menu Falls waren al in onze route ingebouwd. In 40 minuten ben je boven met de bus.

We fietsen de vallei rustig terug. Al snel stoppen we als we bij een mooie liggende boom aan de waterrand de ideale koffieplek zien. Omdat je verder weinig fietsers tegenkomt heb je dergelijke plekjes helemaal voor je alleen.

Ineke had verwacht dat het lastig fietsen zou zijn, omdat je moet afstappen als er een bus langs komt. Dat hoeft alleen als een bus achterop komt. Dat is uiteindelijk maar twee keer gebeurt. Meestal sta je toch al stil of ben je ergens aan het wandelen.

Na de koffie fietsen we naar de Menu Falls. Heel relaxed fietsen. Vaak hoeven we niet eens te trappen.

Bij de Zion lodge, laten we de fietsen achter, zonder op slot te zetten, om naar de Lower Emerald pools te wandelen. Een eenvoudige wandeling. Onderweg zien we nog een kleine slang. Je merkt dat het al drukker wordt. Helaas is de route na de Emerald pools afgesloten vanwege een landslide, dus keren we terug via hetzelfde pad.

De fietsen staan er gelukkig nog steeds. De andere 6 fietsen die er staan hebben wel allen een slot. Bij ons verhuurbedrijf was geen sprake van een slot en gelukkig ook niet van een helm.

Al fietsend komen we bij de drie Patriachs waar we lekker rustig aan het water gaan zitten onder een schaduwrijke boom om ons tweede kopje koffie te drinken. We hebben heet water bij ons in de thermosfles en Nescafé: onze koffie tijdens de vakantie.
De volgende en laatste stop is ons aangeraden door de buschauffeur. Bij haltenummer 3 heb je een mooie stroomversnelling, waar je lekker in de schaduw aan het water kunt zitten.

Via de Pa’rus trail, nu in omgekeerde richting, rijden we terug naar het dorp. We zijn na ongeveer 5 uur weer terug bij het verhuurbedrijf. Een halve dag noemen ze dat.

De rest van de dag doen we rustig aan. Ineke gaat in het begin van de avond met de bus naar het dorp om boodschappen te doen.

’s Avonds maken we een avondwandeling over de campground. Best een groot gebied. Tijdens de wandeling horen we ineens schoten. Bij de ingang van de campground, ergens op de parkeerplaats of bij de ingang van het Nat. Park en Visitor Centre werden 3 schoten gelost en er stond een politieauto met zwaailichten. Wat er aan de hand was weten we niet. Waarschijnlijk wordt er in Amerika sneller een wapen getrokken.