Vrijdag 2 augustus
Route: Sequioa Nat. Park => Sequioa Nat. Forest

Wandeling: Sherman tree & Congress trail
Overnachting: Hume Lake Campground

We zitten lekker in de schaduw van enkele kleine sequoia’s en een enkele dennenboom, op de campground bij Hume Lake in het Seqouia National Forest. Van dezelfde organisatie, maar hier verblijven veel Amerikanen voor langere tijd om o.a. te vissen. In een kwartiertje loop je naar het meer. Je kunt er zwemmen, maar we hebben niemand in het water gezien. Misschien te koud?

Laat ik bij het begin beginnen: vanochtend op de gebruikelijke tijd opgestaan. Het is koud buiten, de trui gaat aan. De warme kop thee is tegelijkertijd een handenwarmertje.

We vergeten niet om de dozen met levensmiddelen weer in de auto te zetten en rijden naar de opstartplaats van de wandeling bij de Sherman tree en de Congress trail. Lekker vroeg, zodat we bij de Sherman tree mooi foto’s kunnen maken zonder andere mensen erop. De Sherman tree is met zijn hoogte van 83,8 meter en een diameter van 11,1 meter en een geschat stamvolume van 1487 kubieke meter de grootste boom ter wereld, gemeten naar volume. Vermoedelijke ouderdom 2300 tot 2700 jaar oud.

Het is kwart over acht als we starten met de wandeling. Onderweg tijdens de Congres trail loop je continue tussen de giganten. Het ruikt er naar brandlucht in plaats van naar dennengroen. Men is bezig gecontroleerd de grond en wat daar op ligt te verbranden. Alleen op die manier kan het zaad van de sequoia klaar gestoomd worden om te ontkiemen.  We zien zelfs een vuurtje en wat rook op diverse plaatsen. Een mooie wandeling waarbij we zeker het eerste uur bijna niemand tegen komen. Daarna wordt het wel wat drukker. Details van onze wandeling Congress trail (6,14 km; 205 meter hoogteverschil; wandel tijd: 2 uur 34 minuten).

Na de wandeling nemen we alle tijd om koffie te drinken op de Lodgepole picknick plaats. Onder het geluid van de langsstromende rivier en de kinderen die daarin spelen. Ineke is moe: zou dat komen omdat we geen stokken hebben gebruikt tijdens de wandeling? Na de uitgebreide koffie -en leespauze gaan we het Visitors center bezoeken. We bekijken een film over beren. Tenslotte hebben we ze tot nog toe niet in het wild gezien.

Om een uur of half drie arriveren we op onze volgende kampeerplek aan Hume Lake. Ineke heeft ook voor deze campground op de laatste dag voor vertrek uit Nederland nog geboekt. We weten niets van deze plek en zeker niet of het een mooie plek is, maar dat valt reuze mee. De auto staat in de zon, maar wij kunnen ernaast lekker in de schaduw zitten. Naast ons probeert iemand een grote caravan te plaatsen, wat hopeloos mislukt. Die man ramt ook nog een paaltje en is zo de hele middag bezig. Tot hij aan het eind van de dag nogmaals het rondje rijdt en dan met de wielen van de caravan vast komt te zitten in de afgrond naast de weg. De plek naast ons is weer eens leeg (wat wel erg vaak het geval is gelukkig).

Ineke maakt ‘s middags een wandeling over de camping en langs het meer. Leuk meertje met historie. Hier was vroeger de Hume Lake dam. De eerste dam van gewapend beton met meerdere bogen ter wereld. Gebouwd voor de houtwinning. Nu wordt er alleen maar gevist. Dit is duidelijk een plekje voor Amerikanen om naar toe te gaan.

’s Avonds maken we samen een wandelingetje naar het meer.
Als het al donker is, wordt er alsnog een andere vouwwagen naast ons neergezet.