Dinsdag 6 augustus
Wandelingen: Mist trail; John Muir trail; ons eigen valley trail
Overnachting: Upper pines Campground Yosemite Nat. park

Half 6 staan we op. Zoals elke ochtend na een stevig ontbijt van 4 boterhammen en een kop thee verlaten we om ongeveer half 7 de campground. Vandaag staat de wandeling Vernal Falls and Clark Point via Mist Trail and John Muir trail op de planning. We wandelen over de campground naar de opstap plaats van de wandeling (iets minder dan een km) omdat er geen bus rijdt voor 7 uur.

Aangekomen bij de trail is het nog rustig. We zijn niet de enigen, maar veel zijn het er niet. Het eerste stuk is best wel stijgen, maar je bent nog vol goede moed, dus heb je het eigenlijk niet zo door. Op de terugweg merken we pas hoe stijl dit eerste stuk is.

Na de brug komt het echte klim werk. Via traptreden gaan we langzaam omhoog. Af en toe laten we iemand inhalen. Dat wordt wat als het later op de dag druk wordt en er ook mensen naar beneden lopen. Met de mist, die van de watervallen af komt, valt het reuze mee. We worden een klein beetje nat, wat juist erg verfrissend is. We lopen gelukkig steeds in de schaduw. Om een uur of 9 zijn we aan de bovenrand van de Vernal Falls, waar we uitrusten. Even maar, we willen snel weer verder. We lopen langs een meertje met de mooie naam: “Emerald Pool” en een soort glijbaan met de naam “Silver Apron”.

Daar lopen we verkeerd. We lopen tot aan de brug, waar Ineke ontdekt dat dat niet had gemoeten. We lopen een eindje terug en gaan dan de route op naar het Clark point. Met name dit stukje is nog lastig omdat inmiddels de zon volop schijnt en er nauwelijks bomen staan. Bij Clark point hebben we zicht op de Nevada falls. Zo hebben we die ook gezien van een afstand. We waren het samen eens: de Nevada falls trail zou net een brug te ver zijn. Het moet wel leuk blijven. Via de John Muir trail loop je gelukkig weer in de schaduw. Een erg mooi pad dat langzaam zigzaggend naar beneden loopt. Uiteindelijk kom je vlak bij de brug weer in de mensenmassa. Ineke had gedacht daar ook de John Muir trail te kunnen volgen, maar dat deel was alleen bedoeld voor dieren: ezels. Op de John Muir trail kwam je af en toe de uitwerpselen tegen van deze muildieren.
Wat een drukte is het dan ineens. En wat zijn mensen af en toe slecht voorbereid. Met 1 flesje water lopen ze naar boven. Rangers delen kaarten uit en vertellen de mensen dat ze beter via de John Muir trail terug kunnen lopen. We hebben nog gesproken met deze Rangers. Ineke probeert de naam van een boom te achterhalen (voor een Geocache) maar helaas komt deze boom niet voor in dit gebied. De Rangers hebben allerlei boeken over bomen, maar wij hadden te weinig info.

Dan het laatste stuk terug. Dit stuk is echt stijl omlaag. Uiteindelijk komen we bij het begin van de trail en lopen we terug naar de campground in plaats van te wachten op een bus. Een prachtige wandeling waarbij we in verhouding veel dieren hebben gespot. De details van onze wandeling: Mist trail & John Muir trail. De gegevens van deze trail zijn niet betrouwbaar omdat je tussen de hoge wanden van de bergen loopt. Maar het geeft wel een beeld van de route.

En dan is er koffie! Die hebben we echt verdiend. We nemen een uitgebreide koffie- en rustpauze. Ineke besluit om niet meer te gaan wassen bij housekeeping camp: veel te lastig. We maken bij de camper een sopje voor de laatste kleding die nog even wat fris moeten worden. Johan hangt een waslijntje op en aan het eind van de middag is alles weer keurig droog en schoon.

Ineke doet een kort middagdutje en wil daarna proberen om door het park te fietsen. Hiervoor moet je wel eerst de bus nemen naar Curry village. De bus is er dit keer snel maar wel bom vol. Helaas blijkt hij niet te stoppen op de plek die Ineke dacht. Foutje: bij halte 4 uitgestapt en teruggelopen. Dan is het wel mogelijk om bij de juiste halte uit te stappen. Het lijkt wel alsof er haltes tussen uit zijn gehaald.

Uiteindelijk lukt het om een fiets te huren voor 34 dollar voor de rest van de dag (uiterlijk inleveren om kwart voor 7). Andere mensen met kinderen lukte dat al niet meer, omdat er op dit tijdstip (13:45uur) al geen kinderfietsen meer beschikbaar zijn.

Ineke fiets wat rond, en bezoekt o.a. wat cachelocaties, maar dat wil allemaal niet lukken. Ze rijdt helemaal tot aan het eind van de vallei. Ook omdat je niet even terug kan rijden. Ineke is even bang dat het erg lastig wordt om terug te komen omdat je dan wel wat omhoog moet rijden, maar dat viel reuze mee. Zo kom je ook nog langs diverse viewpoints zoals de Bridal Veil Fall. Uiteindelijk opgegeven om de caches te vinden. De infoborden zijn veranderd en de telefoon doet het niet meer. Of het ligt gewoon aan Ineke zelf. Lezen is af en toe erg moeilijk. Dan maar terug naar de campground want ook het drinkwater is op en onderhand is het wel warm geworden. Wel een mooie tocht, maar jammer dat er zo weinig fietspaden zijn. Fietsen op de hoofdweg ging ook prima. Details van deze fietsroute: Yosemite Valley by bike.

Ineke rijdt eerst naar de campground voor een fotoshoot en drinken. Cola stond koud, dus die werd even achterovergeslagen.

Daarna brengt Ineke de fiets terug en krijgt haar rijbewijs weer terug dat ze had moeten afgeven. Daarna weer wachten op de bus die Ineke uiteindelijk terug brengt naar de campground.

Vanavond maakt Johan weer eens een vuurtje. We eten een hamburger en een maiskolf en een restje sla (ijsbergsla) met als toetje een perzik/pruim. De pruim viel helaas wat tegen. De perzik was lekker rijp.

Het is heerlijk rustig op de camping. Ieder doet zijn ding. En ja hoor, de beide plaatsen naast ons zijn weer eens leeg! Vreemd. De volgende ochtend merken we dat 1 van de twee plaatsen bezet is met een auto. Waarschijnlijk liggen er mensen in te slapen, want naast de auto staat wat spul.

Ineke gaat ‘s avonds douchen in onze eigen mini douche. We hebben geen zin om daarvoor helemaal naar de douches te gaan. Veel te ver lopen of met de bus. Helaas blijkt dat de grijswater tank vol is en overstroomd. Maar gelukkig hebben we nog een schepje in de vorm van een afgeknipte fles. Daarmee schept Ineke het restant van het water in de toilet (zwart water reservoir) en door de stop er goed in te draaien sluiten we de grijswater tank af, zodat die niet kan overstromen.

Na ons gebruikelijke kopje thee om 8 uur is het inmiddels goed donker geworden en gaan we weer vroeg (9 uur) slapen.