Donderdag 18 juli
Activiteit: wandeling The Narrows

Overnachting: Watchman campground (Zion National Park)

We staan om half 6 op, om in het ritme te blijven, maar doen rustig aan. We gaan vandaag door het water wandelen: de Narrows. Voor de temperatuur hoeven we niet persé vroeg te beginnen.

Ineke gaat gebruik maken van onze eigen douche om het haar te wassen. Dat voelt direct een stuk prettiger. Inmiddels weten we hoe we moeten douchen. Het gordijn moet voor de deur, anders stroomt het water via de deur de camper in. In Amerika is een douche in de eigen camper essentiëler dan wij van te voren hadden gedacht. Onze reis gaat langs Nationale parken en op de campgrounds van de nationale parken heeft men zelden douches. Je bent aangewezen op je eigen sanitair.

Na het ontbijt, melk met cornflakes, wandelen we de korte afstand naar de shuttlebus. Prettig dat we dichtbij zitten. Onze plek is de eerste campsite op de campground. Nadeel is dat je naast de parkeerplaats zit. Die hoor je niet, maar je ziet hem wel.

Bij de shuttlebus moeten we helaas lang wachten. Vanaf 8 uur gaat er om de 10 minuten een bus. Wij kunnen in de derde bus een plekje bemachtigen. In 40 minuten rijden we naar het eindpunt: halte 9: Temple of Sinawava.

Aan de oever van de Virgin river drinken we koffie, alvorens te starten met de Riverside trail. Het eerste stuk van de Narrows loop je op een licht glooiend pad naast de rivier. Na een klein half uurtje wandelen arriveren we bij de afdaling naar het water van de rivier, waar het echte werk kan beginnen. Het is hier nu al een drukte van belang, maar ‘s middags is het nog drukker.

Johan besluit ter plekke om de wandelschoenen aan te houden. Voor niets de waterschoenen meegenomen. Ineke trekt haar waterschoenen wel aan. Het is inmiddels 10 uur als we vol bravoure het koude water in stappen. Het valt best mee. Dankzij de wandelstokken loopt het redelijk. Je hebt net dat beetje meer stevigheid. Ons tempo is dankzij Ineke, die erg voorzichtig over de keien in het water loopt, niet erg hoog. Waarschijnlijk zou het sneller gegaan zijn als Ineke de wandelschoenen aangehouden had. Dat loopt wat steviger.

Al snel komt het diepste deel van de gehele tocht. Een kort stukje waar het water tot boven Inekes heupen komt. Voor de rest van de route komt het water niet hoger dan de knieën. De stroming is behoorlijk stevig. Dat maakt het lopen lastig. Je zigzagt door de rivier, want er is vaak een droog stukje grond te vinden aan de kant van de rivier. Gelukkig, want als het water hoger was geweest had je minder van dit soort droge plekjes gehad. Je loopt hier niet alleen. Maar we vinden de andere wandelaars niet storend. Alleen op de foto in de Narrows is dan ook bijna niet te doen.
Zo lopen we ongeveer anderhalf uur door tot bij een scherpe bocht in de rivier. Daar stoppen we, rusten wat uit en gaan terug. Misschien gaat dat iets sneller, maar veel zal het niet zijn.

Het grootste deel van de heenreis lopen we in de schaduw, maar als er toch vaker wat zon is, smeren we ons in met zonnebrandcrème. Ondanks de zon blijft het een koele wandeling.

Om 1 uur zijn we terug bij de opstapplaats. We lopen opnieuw de Riverside trail, nu zelfs een stuk langs de rivier. Daar is het mooier en rustiger, want onderhand is het file lopen. Misschien toch handiger om bij deze wandeling vroeger te starten. Dan is het een stuk rustiger.

Bij de bushalte komt er net een bus aan die ons afzet bij het Human History Museum, waar we een kijkje nemen en een erg oude film bekijken van Zion. Leuk om te zien en een mooie manier om uit te rusten.
Tijdens de laatste etappe naar de camping is er oponthoud, want de brandweer heeft voorrang. Ergens in het park is brand gesignaleerd. Gelukkig hebben we daar verder niets meer van vernomen. De laatste paar honderd meter van de bushalte naar de camper merk je pas hoe heet het is.

De rest van de dag doen we rustig aan. Ineke gaat slapen op bed en Johan valt in zijn stoel in slaap. Een korte siësta is toch een goed idee voor deze vakantie.

Aan het eind van de middag gaat Ineke met de bus naar het dorp voor wat boodschappen (melk en sinaasappelsap) en om te kijken naar Birkenstocks. Ineke had vanuit de auto gezien dat hier Birkenstocks te koop zijn. Het model dat Ineke zoekt begint echter bij heren maat 41.