Woensdag 23 juli
Afgelegde km: ± 170 km
Activiteiten: Bardedjilidji Walk – Cahills crossing – Jabiru – Nourlangie walk en paintings – Gun-warddehwardde Lookout – Anbangbang billabong
Overnachting: Garnamarr campsite

Om 7 uur worden we wakker. Het is rustig en al licht. Dit komt overeen met de tijd van de zonsopgang 7:08 uur. We ontbijten met thee, brood met jam en kaas en banaan. Zo kunnen we er weer even tegen. Om 8 uur rijden we weg van de campsite. We hoeven maar een klein eindje te rijden en zijn de eerste auto op de parkeerplaats bij de Bardedjilidji Walk. Een erg leuke wandeling langs en om rotsen in een mooi landschap.
Volgens de visitors guide 2,5 km en 1,5 uur  (Bardedjilidji Walk). Wij doen deze 2,1 km in 44 minuten. Onze route:  Bardedjilidji walk.

Als we terug komen op de parkeerplaats staan er 9 auto’s. De wandeling is goed aangegeven. We rijden terug naar Cahills Crossing waar we koffie drinken in de schaduw. Het is helaas al afnemend water, dus we zien geen krokodillen vlak bij de crossing. Wel een 3-tal in het water. Zelfs vlak bij een bootje met een aantal vissers. Die gaat uiteindelijk dan ook wel verkassen want een gevangen vis is voor de krokodil.

Ineke maakt nog een foto van een bloeiende gumtree terwijl Johan het toilet bezoekt bij de border store.

In Jabiru, ons volgende programma onderdeel, hebben we een druk programma af te leggen. Eerst halen we brood bij de bakker (zeker niet voorbij rijden!). In plaats van een gebakje kopen we bij de bakker een lekker lunch broodje om Anita’s verjaardag te vieren. Daarna gaan we tanken en SMS’en naar onze dochter Anita die jarig is (in Jabiru heb je mobiel bereik).

Dan op zoek naar het winkelcentrum om te kijken wat dat voorstelt. Bij de ATM lukt het wederom niet om geld te pinnen. Terwijl er wel een cirrus symbool staat. Dus maar gepind met de visa (hoge kosten). De supermarkt is groter dan verwacht, is ingesteld op toeristen en heeft een aardig groot assortiment. Ook heb je hier dozen, die we in Darwin niet te pakken konden krijgen. We kopen 2 plastic mokken, voor het geval de stenen mokken kapot gaan, en een plastic tafelkleed (volgend jaar toch maar op de paklijst), bananen en drinken. We willen nl. wat kopen om een reden te hebben om een lege doos mee te nemen. Eigenlijk zijn we op zoek naar een elektrische muggenklepper (op batterijen). Thuis hebben we er heel veel van en gebruiken we dus ook erg veel. We hadden verwacht die in Australië ook wel te kunnen kopen. Niet dus. Niet hier en ook niet in Darwin. Wel vinden we hier een hele afdeling spuitbussen tegen muggen en andere kruipende wezens. We raken aan de praat met een Australisch echtpaar die ons Bushman spray aanraden. Tip: Neem de Bushman spray met het hoogste percentage DEET (Bushman).

Let even op het woord Bushman. B van Bushman met 2 boemerangs om het toch Australisch te maken. Als dit in Afrika werd verkocht had het waarschijnlijk Aboriginal spray geheten. Dit echtpaar had van een ranger gehoord dat zij het muggenprobleem oplossen met een mengsel van babyolie (hé klikt bekend: in Schotland gebruiken ze ook al Skin so Soft) en Dettol. Op hun aanraden kopen we dus een spuitbus Bushman. Wij zijn daar erg tevreden over. We gebruiken het om vliegen van ons lijf te houden en een spray werk gewoon veel prettiger dan een stick. We proberen hier wederom om te betalen met onze ING-pas. In eerste instantie lukt dat weer niet. Maar de kassière vertelt ons dat we moeten kiezen voor de optie “cheque”. En ja, nu lukt het wel. In Afrika moesten we juist altijd voor “savings” kiezen om geld te krijgen.

Met deze kennis gaat Ineke wederom naar de ATM om met haar ING pas (en de optie “cheque”) geld te pinnen. En ja hoor. Nu werkt het wel. We nemen nog een kijkje in de post office/shop om te kijken of ze daar een Telstra kaart hebben. Die blijken ze te verkopen. Toen Ineke aangaf een kaart met voicemail te zoeken: PhoneAway Prepaid Calling Card, keek men raar op en wisten ze niet wat dat was. Dus Ineke naar de camper. Ze had de gegevens over deze kaart gekopieerd. Met de papieren gaat Ineke terug naar de winkel en inderdaad een PhoneAway Prepaid Calling Card (PhoneAway Card) kunnen ze wel leveren. Je krijgt dan geen kaart, maar gewoon een kassabon met daarop alle gegevens en de gebruiksaanwijzing. Dat moeten we later dus maar eens gaan testen. Kortom een druk programma in Jabiru. In Jabiru zien we ook de eerste Aboriginals zitten op hoekpunten van gebouwen tegen de muur aan gezeten. Ze zien er relaxed en rustig uit. Praten met elkaar. Als ze al drinken in de hand hebben dan is het cola. Komt nog niet overeen met de beelden uit de kranten in Nederland.

Eindelijk kunnen we verder naar Nourlangie. Daar doen we de circular walk langs de Aboriginal paintings en de Gun-warddehwardde Lookout. Volgens de visitor guide 1,5 km. Een erg leuke wandeling. Ondanks het feit dat het al 12 uur is en de parkeerplaats vol staat met auto’s heb je niet veel last van de andere wandelaars. Op de Gun-warddehwardde Lookout heb je een prachtig zicht op de omgeving en we zien veel Aboriginal rotsschilderingen. Na ongeveer een uur zijn we weer terug bij de camper. Wij hebben dan 2,2 km afgelegd. Je loopt in de schaduw langs de rotsen en bomen. Dus het viel best mee met de hitte. Onze route: Nourlangie en Gun-warddehwardde Lookout walk .

We rijden direct door naar onze lunch locatie aan de rand van de Anbangbang billabong. Hier kun je prima parkeren en een leuk plekje vinden om te zitten in de schaduw.  We blijven hier lekker zitten tot een uur of half drie om de vogels gade te slaan.

Wat een rust en wat een mooi plekje. Dan leggen we de laatste km ‘s voor vandaag af naar de campsite bij de Jim Jim Falls: Garnamarr campsite. De 50 km gravel road valt best mee. Met 80 km/uur zoeven we over de weg. Daar waar de weg een riviertje kruist is de weg inmiddels geasfalteerd.
Om half 4 arriveren we op de campsite waar we een leuk plekje vinden met wat schaduw. Om half 6 verdwijnt de zon achter de heuvels: heerlijk even geen zon. De zon gaat pas onder om ongeveer 18:40 uur. Johan mixed bier (GoldXXXX 3,0 %) met wat whisky tot 5,x %. Op die manier wordt het bier wat sterker. Volgens Johan is dat prima te drinken. Johan maakt een heerlijke maaltijd klaar op het kampvuur: blokjes varkensvlees met champignons en paprika geklemd in het uit Nederland meegenomen barbecue rooster. Onderweg naar de campsite hadden we al brandhout verzameld. Op deze campsite (en ook vaak op andere campsites) staat een metalen barbecue met daarbij een of twee platen die je naar beneden kan doen, zodat je ook een pan op het houtvuur kan zetten. Vanavond kookt Johan dus op 1 van deze twee platen de rijst. We spuiten ons in met Bushman, maar er zijn gelukkig vanavond alleen maar vliegen en geen enkele mug. Heerlijk!