Zondag 30 juli
Afstand: 330 km
Activiteit: reisdag en fietstocht naar Bled
Einddoel: Camping Šobec

Vandaag is weer een reisdag, daarom vertrekken we vroeg. Helaas kunnen we hier pas bij vertrek afrekenen, dus we kunnen ook weer niet al te vroeg weg .

De eerste stop is bij het dropje Rastoke. We parkeren bij de kerk. Een plein dat waarschijnlijk de gehele week leeg is, maar juist op zondag ochtend wordt er door de kerkgangers gebruik van gemaakt. We hadden op Streetview gekeken dat wij hier wel konden parkeren.

We lopen verder naar de  rivier om zo  een beeld te krijgen van de watervallen. We proberen om bij de watermolens te komen, maar het lijkt wel of alles nog gesloten is. Dus we gaan na dit bliksem bezoek weer terug naar de auto. Vast een leuk dorp, maar vandaag krijgen we dat niet te zien.

Dan rijden we door naar Karlovac, waar Johan wat boodschappen wil doen. Op het laatste moment moet er nog lekkere Kroatische wijn worden gevonden om mee naar huis te nemen.

Via de snelweg E65 rijden we naar Zagreb. Maar helaas, daar krijgen we een oponthoud waar we niet op hadden gerekend. Toen vonden we dat vreemd, achteraf begrepen we het wel. Voor Zagreb heb je een tol station waar iedereen moet betalen. Ruim van te voren wordt dat al aangegeven en eerst worden de rijbanen voor kaarten etc. gescheiden van de rijbanen voor het contant betalen. Tot nog toe hadden we altijd met een ING pas betaald: dat ging uitstekend en snel. Maar omdat we nog wat geld over hebben, dachten we slim te zijn en cash te betalen. Tja klaarblijkelijk dachten meerdere automobilisten dat en waren er zo wie zo veel buitenlanders op de weg. Dus dat werd een file van 2 km en een enorme vertraging.

Als we eindelijk verder kunnen, tanken we vlak voor de grens met Slovenië en drinken daar koffie en besteden ons laatste Kuna’s aan wat drinken.

Bij de grens wil het ook niet vlotten. Dit keer lag het niet aan Ineke: die had keurig de passen klaar liggen.

Na dit laatste oponthoud volgen de laatste kilometers naar Bled. Die verlopen voorspoedig, maar het is toch al weer na 1 uur als we op de camping aankomen en oh wat is het hier druk. Maar wonder boven wonder krijgen we een prachtplek, omdat een grote groep Slovenen pas op dit late tijdstip vertrekt en wij net op die plek staan te wachten totdat het pad vrij is om door te rijden.

Als we uitgerust zijn en gesetteld gaan we om 4 uur fietsen. Via de achteruitgang van de camping kunnen we met moeite door het hek om op een hobbelig maar prima te fietsen pad de richting van Bled uit te rijden. De GPS van Ineke werkt helaas niet, want ze had er een lege batterij in gestopt. Dus we moeten op ons gevoel en op de bordjes rijden, wat overigens prima ging. Wel gaan we af en toe lopen omdat het pad stijl om hoog gaat. In Bled gaat Ineke bij een supermarkt batterijen kopen. Want zonder GPS is ook maar niets. Daarna proberen we tussen de mensen menigte in een weg te vinden langs de rand van het meer. Het is hier echt veel te druk voor ons. We zoeken nog een paar geocaches langs de route, maar houden het snel voor gezien.

Met name de zuid kant van het meer is te druk. We proberen de komende dagen Bled zo veel mogelijk te vermijden. Jammer, maar je ziet echt niets meer door de mensenmenigten. De files voor het dorp zijn ook enorm. We rijden om het meer heen en dan dezelfde weg weer terug door het platteland. Een leuke route. Zodra je Bled uit bent is het overigens weer gewoon rustig. Onze fietsroute op wikiloc: Fietsroute Bled.