Donderdag 16 september
Activiteit: Wandeling Golte
Afgelegde km: 34 km
Overnachting: Mozirj forest camp

Vandaag staat de wandeling op Golte op de planning. De berg waar we al dagen op uit hebben gekeken. Dit is een skigebied en je kunt er met de skilift naar toe.

Toevallig had Ineke het gister nog over de skilift met andere kampeerders op de camping die ook op Golte hadden gewandeld. Zij waren met de skilift geweest, maar zouden een volgende keer toch proberen om met de auto naar boven te rijden. Ineke had ook gelezen in logjes van de Geocache trail die hier ligt dat mensen met de auto naar boven rijden. De lift heeft als nadeel dat hij maar eens per uur gaat. Dat kan dus twee maal lang wachten betekenen. Wij kiezen er voor om met de auto naar boven te rijden. Het blijkt een prima weg te zijn die niet al te druk is.

Op de wandelparkeerplaats gaan we eerst koffie drinken. Zo kunnen we de omgeving rustig in ons opnemen. Hier had Ineke toch beter gebruik van kunnen maken, want als we eenmaal op pad gaan, gaat het tweemaal verkeerd.

In eerste instantie lopen we de verkeerde kant uit, dus na een 20-tal meters keren we terug naar af en gaan de goede richting uit. Na het vinden van de eerste Geocache bij een leuk kappelletje, lopen we echter weer de verkeerde kant uit. Nu waren we al zover op pad (Ineke kijkt niet de hele tijd op de GPS) dat we besluiten om door te lopen en de Geocache route ergens gedurende de wandeling weer op te pakken.

De totale route is wat onduidelijk. Het zijn 30 Geocaches, waarvan een deel mystery caches zijn die Ineke thuis heeft opgelost. Maar er is geen trail van de totale tocht. Dus was het al moeilijk om te bepalen hoelang de tocht zou worden en hoeveel hoogtemeters hierbij moeten worden afgelegd. Ineke had nog contact gezocht met de Cache Owner, maar die had ook geen GPXtrail maar gaf aan dat het een eenvoudige wandeling was. Maar ja, dat is zeer relatief. Wat voor een geoefende Sloveense wandelaar een peulenschil is, kan voor 2 iets oudere Nederlandse wandelaars best moeilijk zijn. Dus was het sowieso al de vraag of we de gehele route zouden kunnen volbrengen. Sowieso kunnen we niet alle Geocaches zoeken, dat kost te veel tijd. Maar er blijken veel paden te zijn, dus we vinden wel een route.

Uiteindelijk zijn we bijna weer op de route als een volgende hindernis zich voordoet. Een houthakker is bezig bomen die midden op het pad liggen te verplaatsen en het pad is totaal versperd. We moeten dus terug en door het bos een weg banen naar de route. In Nederland vaak een peulenschil, behalve als je sloten tegen komt,  hier is dat met de hoogteverschillen toch wel even anders. Maar ook die hindernis overwinnen we en we komen weer terecht op de route bij cachenummer 7, we hadden onderweg 6 caches gemist .

Daarna volgen we een klein eindje de route en gaan pauzeren bij een leuk bankje met uitzicht.

Helaas vinden we de caches die we gaan zoeken lang niet altijd. Ineke wil ook niet te lang zoeken, want anders wordt de wandeling wel heel erg lang.

Bij cache 12, raken we helemaal de weg kwijt. We proberen naar een volgend punt te komen, maar kunnen geen goed pad vinden. We struinen wat rond en uiteindelijk vinden we een pad dat ons weer verder op de route leidt. We slaan inmiddels wel diverse caches over, want het wordt later en later en de lucht begint te betrekken. We hadden wel regen verwacht, maar pas in de avond. Na het vinden van cache 14, selecteert Ineke een cache om zo wel wat afstand van de route in te korten. Maar ook dat gaat helemaal verkeerd. Na cache 15, die we tot overmaat van ramp ook nog eens niet kunnen vinden, kunnen we geen pad vinden in de richting van de volgende cache. Dus lopen we helemaal terug en slaan weer een heleboel caches over. Inmiddels begint het wat te spetteren en willen we nu toch echt direct doorlopen naar de auto. Alleen die caches die nu echt nog op de route naar de auto liggen wordt gezocht en veelal gelukkig ook gevonden.

Na 5 uur en 18 minuten zijn we weer bij de auto. Een afstand van 10,7 km met een hoogteverschil van 414 meter. Dus iets meer dan we normaliter doen. Inmiddels is het helemaal mistig en lopen we in de regen en op het eind begint het zelfs te onweren. Details van onze wandeling over Golte (in deze versie zijn de mysterie caches verwijdert, vandaar dat het lijkt dat we slechts 10,2 km hebben gelopen). Tip: als je deze wandeling wilt gaan doen: loop hem in tegenovergestelde richting als je de Geocaches wilt vinden.

Bij de auto is een Alpen tuin, maar die hebben we niet bezocht. Iets voor een volgende keer. Een leuke wandeling door de bossen, met mooie uitzichten en koeien in het weiland. Dus voor herhaling vatbaar.

We rijden door de regen rustig terug naar het dal en onze caravan. Daar zien we dat de berg helemaal in de mist zit: daar regent het. Op de camping is het nog droog. Pas later in de avond begint het te regenen.

’s Avonds gaat Ineke  voor de laatste keer op de fiets er op uit om wat Geocaches in de omgeving te vinden. Eén daarvan was de bonus van een trail van meerdere Geocaches. Hiervoor moest er een bergje beklommen worden om in een grot te komen, waar dan nog weer een lastige puzzel opgelost moest worden om het slot te kunnen openen. Maar het is gelukt om de naam op de logrol te zetten. En de cache bij de locomotief, die Johan had gevonden, werd nu ook door Ineke gevonden. Een leuk rondje om te fietsen, ook voor niet Geocachers. Details van dit rondje dat Ineke meerdere keren heeft gefietst: Fietsrondje Mozirje Nazarje.