Dinsdag 7 september
Overnachting: camping Reautschnighof
Gereden km: 20 km

Johan gaat in alle vroegte naar de bakker in Vitring  op zijn eigen fiets die niet elektrisch is. Dus hij was doodop toen hij weer thuis kwam. Dom en dat terwijl Ineke haar elektrische fiets klaar stond. Wel goed voor de conditie!

Na het ontbijt doen we rustig aan, want we willen naar het centrum van Klagenfurt en dan is het niet leuk om er al te vroeg te zijn. De aanrijroute was heel eenvoudig en we reden zo naar de parkeergarage onder de Neue Platz. We hadden van de camping een Wörthersee pas gekregen en één van de voordelen (voor ons ook de enige) was dat we nu 50% korting kregen op deze parkeergarage. Gelukkig maar, want anders waren we 22 euro kwijt geweest aan parkeer geld. Nu was het slechts 11 euro.

Als we op het plein aankomen gaan we eerst het standbeeld van de Lindwurmbrunnen bekijken.

Daarna zien we direct de Tourist office. Ineke had ergens gelezen dat je hier een leuke standswandeling kon krijgen. En ja , dat is gelukt. Zelfs in het Nederlands. Tevens heb ik er nog twee in het Duits meegekregen voor de camping. Want op de camping wist men niet van het bestaan van een dergelijke routekaart met een stadswandeling.

<Foto van de rondwandeling>.

Ineke was op het idee gekomen om Klagenfurt te bezoeken door een TV programma. Waarschijnlijk al een paar jaar geleden. Maar toen heeft ze er al direct een notitie van gemaakt. Met name de hofjes van Klagenfurt komen tijdens deze wandelroute aan de orde. Maar voordat we beginnen met de stadswandeling gaan we een multi (Geocache) scoren en aan de Alter Platz lekker koffie met gebak eten bij een Konditorei.

De wandeling leidt je inderdaad langs allerlei hofjes. Soms denk je dat je er niet in zou mogen gaan, maar gewoon doen, je komt dan soms door winkeltjes of restaurantjes. Wel hebben ze allemaal dezelfde vorm. Vierkant met een binnenplaats. Goed te zien op de stadsmaquette (te vinden op de hoek van de Lidmanskygasse en de Karfreitstraße.

Na de stadswandeling gaan we lunchen in één van de hofjes waar we eerder al doorheen gekomen zijn (Cafe Il Baretto, Burggasse 7). Het centrum is zo klein dat we sommige plaatsen meerdere keren hebben bezocht. Na de lunch gaan we een speciale Geocache scoren (Letterbox). Daarna houden we het voor gezien en gaan terug naar de camping.

Tijdens de lunch hebben we nog contact met vrienden de hier vlakbij op vakantie zijn. Ze komen vandaag aan. ’s Avonds besluiten we dat we morgen bij hen gaan eten in hun appartement.

Ineke gaat daarna nog een fietstocht maken naar de Wörthersee (24 km hoogteverschil 124 meter). Deze route is prima te doen op een elektrische fiets. Probleem is meer waar ga je fietsen. Op het stuk tussen de rotonde bij Keutschach en de Worthersee bij Reifnitz heeft Ineke op de stoep gefietst aan de linker kant van de weg. Dat is wel zo veilig.

Langs de Wörthersee is een fietspad, wat overigens vaak alleen gescheiden is van de autoweg door een witte streep. Eigenlijk niet eens zo’n mooie route om te fietsen. De R4A is veel mooier en rustiger. Onderweg zoekt Ineke nog de nodige Geocaches.

’s Avonds zitten we tot ver na het eten buiten. Met een dikke trui is dat prima te doen. Maar omdat we weer vroeg op willen staan, zoeken we vroeg op bed.

Ditmaal heeft Ineke het nog beter aangepakt. Dit is inmiddels de 3de nacht, maar nog steeds had Ineke het ‘s nachts koud, en dan kun je niet goed slapen. De eerste nacht alleen een nachtpon; 2de  nacht een pyjama, 3de nacht ook nog sokken: nu 2 paar sokken en 2 plaids (die we altijd achter in de auto hebben liggen). En ja hoor, Ineke heeft het lekker warm gehad. ’s Nachts wordt het zo’n 10 graden.