Klein maar fijn

Maandag 20 september
Activiteiten: stadswandeling Piran
Afgelegde afstand met de auto:  0 km
Overnachting: Camping Lucija

Afgelopen nacht heeft het heel hard geregend. Het regende zelfs in omdat we de ventilatiegaten iets te laat dicht hadden gedaan. Voordeel van deze regen en het onweer is wel dat we gelukkig niets gemerkt hebben van enige herrie van de disco aan de overkant van de baai.

Johan heeft broodjes gehaald bij de bakker. Eenvoudig met zijn eigen fiets, want het is hier allemaal op zeeniveau.

Na het ontbijt gaan we nog niet direct op pad. Je wilt ook niet al te vroeg in Piran aankomen.

We gaan op de fiets naar Piran, de meest ideale methode, want parkeren schijnt erg duur te zijn. Met de fiets is het heerlijk en snel te doen. We fietsen wel grotendeels op het voetpad, dat is hier gebruikelijk en veel veiliger.

Voordat we bij Piran aankomen stoppen we om per voet Bernardin te bekijken. De restanten van een kerk uit de 15de eeuw.

Om Piran te bezichtigen parkeren we de fietsen aan het begin van Piran, bij de haven. We waren eigenlijk al iets te ver, dus lopen we terug naar een trap waar we een prachtig viewpoint weten (Geocache). Zonder deze Geocache en de tip om er te komen, hadden we dit nooit gevonden. Vandaar even wat uitleg:

Op basis van de volgende beschrijving kom je bij het viewpoint, de route er naar toe is al leuk:

Viewpoint Piran

Op N 45° 31.384 E 013° 34.026  vindt je een trap naar boven. Je denkt dat dit privé is, niet dus, gewoon naar boven lopen. Er staat op een bord: “Prehod na lastno odgovornost” (vertaald = betreden op eigen risico). Je kronkelend via de trappen naar boven om uit te komen op: N 45° 31.390 E 013° 34.068 . Vanaf hier loop je naar links richting Piran. Het viewpoint vind je dan gewoon door om je heen te kijken als je dit leuke pad beloopt. Na het vinden van deze cache en het genieten van het uitzicht lopen we door en komen uiteindelijk uit op het Tartiniplein, waar we ons trakteren op een kopje koffie met kremšnita, een echt Sloveens gebakje (uit Bled), die lijkt op onze tompoucen. Heerlijk dus. Het terras zit al behoorlijk vol. Na het bezichtigen van het mooie plein met het beeld van Tartini duiken we de wirwar aan straatjes in. Al snel lopen we door een straatje dat uitkomt bij de St. Joris Kathedraal. Maar voor dat we daar zijn klinkt ergens heel mooie muziek. Wat blijkt: op de hoek van de straat naar de kerk zit een mevrouw harp te spelen. Dat kinkt echt prachtig. Dat wordt even pas op de plaats en genieten. Ik wist niet dat ik dat zo mooi vindt. Binnenkort maar harp muziek opnemen in een playlist.

Daarna nemen we een kijkje bij de kerk en het uitzicht wat je daar hebt. De kerk kunnen we alleen bekijken door even naar binnen te lopen en de kerkzaal vanuit de hal te bewonderen. We vervolgen onze stadswandeling naar boven naar de stadsmuren. Best wel een klim. Dus als je daar eenmaal bent en dan merkt dat je voor een bezoek aan de stadsmuur moet betalen doe je dat natuurlijk.

We lopen over de stadsmuur en bekijken de stad en de zee vanaf de muur. Inderdaad leuk om te doen. Mooi dat we de stadsmuur ook op straatniveau kunnen volgen. Op diverse plekken lopen we onder een poort door en komen uiteindelijk weer in het centrum terecht. Nu willen we naar de landtong lopen. Gewoon door willekeurig te kijken wel straatje ons leuk lijkt. Dus kriskras lopend komen we uit op het uiterste puntje bij de oude vuurtoren.

Via de kerk, waar een Geocache ligt die Ineke had vergeten, lopen we terug naar de fietsen en komen zo langs het franciscaner klooster waar we nog even binnen kijken. Daarna fietsen we terug naar de camping.

‘s Middags gaan we zwemmen in zee, tenslotte staan we maar enkele meters van de kust vandaan. Het water is best koud, dus al snel zoeken we de vaste wal weer op en gaan we douchen om helemaal schoon te worden.

Ineke gaat daarna nogmaals richting de zoutpannen fietsen, want daar liggen nog 2 Geocaches, waarvan ze slechts 1 echt bezoekt. Voor de andere moet je zo stijl omhoog klimmen dat dat niet lukt.

Maar toch een leuke fietstocht. Deze route is onderdeel van een grotere fiets route: Parenzana. Details van deze fietstocht van Piran tot bijna de grens met Kroatië.