Zaterdag 11 september
Activiteit: rondrit wijnstreek rond Jeruzalem inclusief korte wandeling
Afgelegde km met de auto: 85 km
Overnachting: Camping Terme Ptuj

Vandaag gaan we naar Jeruzalem. Een wijngebied ten noord-westen van Ptuj. Vandaar dat we na het ontbijt met de auto op pad gaan. Op weg gaan we eerst even stoppen bij de spoorbrug. Daar ligt een Geocache die Ineke gister heeft opgelost in de galerie. Ineke heeft hoogtevrees. Ze is gister zelf al wel op het muurtje geklommen, maar het lukt niet om de cache te vinden. Vandaar dat Johan nu het muurtje beklimt en de cache dan nog vindt ook.

Via weg 713 rijden we naar Ljtomer. Vanuit Ljtomer rijden we naar het zuiden waar we op zoek gaan naar een plekje om koffie te drinken. De plek die Ineke hiervoor had bedacht rijden we helaas voorbij en lijkt ook erg stijl (iets wat je op google niet zo kunt zien), maar iets verder op vinden we een pracht plek om koffie te drinken: We parkeren de auto op 46°29’54.7″N 16°12’14.5″E. en lopen naar het bankje op 46°29’54.4″N 16°12’18.7″E.   We genieten van ons mooie rustige plekje.

Na de koffie rijden we eerst terug naar weg 230 om te voorkomen dat we over grindpaden moeten rijden. Daarna gaan we naar links richting Jeruzalem waar we een kijkje nemen op het viewpoint en bij het kerkje. Verder is er weinig te doen (behalve een trouwerij). Hier hadden we eigenlijk al de wandeling kunnen starten die Ineke had gepland, maar dat had ze toen nog niet door. Vandaar dat we doorrijden naar de opstapplaats van de wandeling: We hadden overigens ook gewoon kunnen parkeren op de parkeerplaats van het restaurant (Taverna Kupljen Jeruzalem Svetinje) of de wijnhandel (Zidanica Malek, Puklavec Family Wines).

Hier starten we de wandeling tussen de wijnranken. Eerst lopen we langs de weg naar een plek waar we tussen de wijnvelden kunnen lopen. Daarna lopen we een stukje door de wijngaarden en komen dan uit onder en bij wijnhandel Malek. We lopen daarna een deel langs de weg. Daarna dalen we af in het dal. Daar vinden we een leuk plekje om te zitten (zie foto).

Vanuit dit punt van het dal lopen we terug naar boven. Daar is nog een rare plek. Volgens mij is dit geen formele wandelroute, want we moeten door een gat in het hek kruipen (zie punt op de route). Een korte wandeling, maar wel leuk om even tussen de wijnranken te lopen. Details van onze gelopen wijnwandel route Jeruzalem: een wandeling van 3,2 km en 74 hoogtemeters. Wij doen deze wandeling, inclusief pauze in 1uur en 20 minuten, waarvan we 15 minuten hebben gepauzeerd.

Ineke had gepland te eten bij Taverna Kuplijen, maar Johan vindt Malek leuker, vandaar dat we daar naar toelopen. We kunnen daar helaas niet eten, vandaar dat Johan alleen een glas wijn proeft.

Daarna lopen we de laatste 400 meter terug naar de auto en rijden naar Restaurant Brenholz. Waar we heerlijk hebben gegeten, zittend onder de wijnranken.

Al rijdend bekijken we het kleine wijngebied als we terug rijden naar Ormoz en Ptuj via de Veliki Brebrovnik, Vinski Vrh, Veliki Brebrovnik en Pavlovci naar de weg 2 richting Ormož. En vandaar verder via weg 2 terug naar Ptuj.

’s Avonds, voor het donker, gaat Ineke nog wat rond fietsen rond Ptuj en wat Geocaches zoeken en vinden.