Dinsdag 21 september
Activiteiten: wandeling Strunjan
Afgelegde afstand met de auto:  12+19 km
Overnachting: Camping Lucija

Een andere reden om in deze regio te willen overnachten is de wandeling bij Strunjan. Ineke had deze gevonden op de site Slovenia Locations, deze site is veel gebruikt voor de wandelingen van onze Sloveniëreis in 2017.

Voor deze wandeling heeft Ineke de eb en vloed tijden in de gaten gehouden. Het is verstandiger om deze wandeling bij laag water te doen, anders krijg je natte voeten.

De weersvoorspelling voor vandaag was de beste uit deze twee dagen, vandaar dat we vandaag op pad gaan. Pas na de koffie, want het wordt pas om 5 uur eb.

Ineke had gehoopt hier naar toe te kunnen fietsen via de Parenzana fietsroute, maar dat blijkt voor de niet elektrische fiets toch een iets te grote uitdaging. Vandaar dat we er met de auto naar toe rijden.

De parkeerplaats blijkt een betaalde parkeerplaats te zijn. Je ziet dat in Slovenië steeds meer en er moet met munten betaald worden.

Dit wordt een prachtige wandeling maar wel één met de nodige uitdagingen, gelukkig hebben we wandelstokken bij ons. We lopen eerst op mooie paden naar boven. Boven op de berg is het eigenlijk best wel druk. Het is immers al later op de dag. De route is duidelijk en prachtig. We pauzeren bij één van de viewpoints. We komen zelfs nog langs de andere camping waar we hadden kunnen staan: Camping Belvedère. Met name het tenten deel ziet er prima uit. Maar zo te zien mogen daar geen caravans staan. Vanaf deze camping hadden we niet kunnen fietsen, deze ligt veel te hoog. Misschien was het achteraf gezien toch beter geweest om deze camping te proberen. Ook het deel achter de hekken ziet er goed uit. Hier zal het vast ‘s nachts rustiger zijn geweest.

Daarna dalen we af naar het strand via een pad door het bos. Prima te doen. Maar dan: als we op het strand zijn, moeten we al vrij snel wat rotsen bedwingen. Dat stond niet vermeld in de beschrijving. Voor jonge mannen misschien geen probleem, maar iets oudere kleine vrouwen zoals ik is het een iets lastiger verhaal, maar we komen erover heen. Daarna lopen we gestaag door over het kiezelstrand. Niet altijd eenvoudig, maar met de stokken kun je, waar nodig, eenvoudig van rots naar rots bewegen. De stokken geven steun en stevigheid. We komen op dit deel geen mens tegen.

Op een gegeven moment komen we op een plaats waar het ineens wel drukker is. Veel ongeklede mannen, die met blote voeten over de stenen klimmen. Dus Ineke mag niet klagen.

We zijn blij als uiteindelijk het eind in zicht komt. Dit deel over het strand was echt bijzonder en mooi, maar ook lastig voor ons. Details van onze wandeling over Strunjan. Uiteindelijk een wandeling van 4 uur waarin we 7,9 km hebben gelopen met een hoogteverschil van 228 meter. Op het kaartje met het hoogteverschil is goed te zien dat we over het strand niet op zee niveau hebben gelopen, maar nog steeds op en neer.

Bij de strandtent koopt Ineke twee ijsjes. Die hadden we wel verdient. Het ijs is hier heerlijk. Daarna rijden we naar huis.

We blijven niet lang op de camping, want we hadden inmiddels besloten om uit eten te gaan in Izola. Onze vrienden die ook in deze regio waren, vonden Izola mooier dan Piran (dat ze in de stomende regen hadden bezocht). Dus wij waren nieuwsgierig geworden naar Izola.

Aan het eind van de middag gaan we met de auto richting Izola en parkeren de auto bij de haven. We maken een korte wandeling door Izola, dat inmiddels erg rustig is geworden, maar vinden toch Piran een stuk leuker. Maar ja, wij hebben Piran dan ook bij mooi weer bezocht.

Na lang zoeken vinden we uiteindelijk een goed restaurant bij Parangal aan de haven. Dat was een goede keus. Het eten was overheerlijk. We starten met vissoep. Wel zo toepasselijk in een haven. Daarna een mixed grill, wat iets meer bleek dan we dachten, maar erg lekker. Ineke heeft haar bord helaas niet leeg kunnen eten. Heel lekker was de paprikamoes die erbij geserveerd werd. We hadden er sla en patat bij. Het was niet erg druk in het restaurant, wat ons verbaasde. Het is al donker als we terug rijden naar de camping.