Vrijdag 3 maart
Activiteiten: reisdag; wandeling Hawkes Lookout
Temperatuur: 24°
Afgelegde afstand met de camper: 176 km (2 uur 33 min)
Overnachting: Takaka salmon (zalmkwekerij nabij Takaka)

Vandaag is een reisdag met slechts 1 korte wandeling. Toch zijn we pas om 3 uur op onze bestemming.
Als vanouds om half 7 opgestaan. Maar we rijden pas om 9 uur weg, want er moet nog van alles worden gedaan. Het laatste wat we doen is het kwijt raken van het grey water wat hier op de camping kan.
De eerste stop is bij een prachtige rest area (Clark Valley Recreational Area: S41° 34.648′ E172° 46.160′). Met gras en in de schaduw van een boom. Dus worden de stoelen naar buiten gehaald en gaan we lang koffie drinken. Deze rest area ligt een eindje van de weg af dus je hebt helemaal niet het gevoel dat je langs een snelweg staat.
Bij Kohatu verlaten we de SH 6 en gaan links af naar de Motueka Valley Highway.
Ook de tweede stop is op een mooie rest area (Mcleans Recreation Area): S 41° 17.303′ E 172° 48.313′. Beide rest area’s worden 300 meter van te voren aangegeven (zonder naam).

Tot nog toe valt de route nog mee. De weg slingert wel, maar we hoeven niet veel te stijgen of te dalen.
In de omgeving van Rewaka zijn we weer vlak bij de kust en gaan we de SH 60 op, richting het noorden. Dan moeten we ineens een vreselijk steile berg beklimmen: Takaka Hill (hoogte 819 meter). Dat had Ineke niet voorzien. We moeten ineens 800 meter stijgen in 16 km. Men waarschuwt wel met borden als er een scherpe bocht aankomt en het navigatiesysteem piept bij elke scherpe bocht, maar in Nieuw Zeeland doen ze niet zo veel met vangrails. Je rijdt dus vlak langs een afgrond. Omhoog zat Ineke net aan de kant van de afgrond.
Even ter vergelijking. We zijn inmiddels 3 maal de Nieuw Zeelandse alpen overgestoken:
– Athur’s Pass: 920 meter
-Lewis Pass: 907 meter
– Haast Pass: 562 meter
Bij alle drie gaat het zo geleidelijk omhoog dat je bijna niet merkt dat er een pas is.

Boven op de berg wacht ons een mooie picknickplek voor onze lunch bij de Hawkes Lookout.

Na de lunch maken we de wandeling naar het uitzichtpunt met een super uitzicht en een aantal geocaches. Details van onze wandeling van 1,2 km met een hoogteverschil van 22 meter: Hawkes Lookout.

Dan weer de berg af. Dat bleek een stuk eenvoudiger, alhoewel dit deel van de route nog stijler is. Om ongeveer 3 uur arriveren we op onze campingplek bij Takaka Salmon. Een zalmkwekerij en restaurant waar we via Okey2Stay overnachten. Overigens is dit altijd een plek waar je gratis mag overnachten. Lidmaatschap van Okey2Stay is hier niet echt nodig.

We gaan eerst een kijkje nemen bij de zalm kwekerij. Hier kun je je eigen zalm vangen, die ze dan voor je klaar maken. Wij laten dat aan anderen over en kopen een kant en klaar gerookt pakketje, dat wij voor het avondeten gebruiken.
De overnachtingsplek is een mooi grasveld aan de overkant van de weg.
Als wij arriveren staan er al 3 campers, maar 1 daarvan blijft niet zo lang. We hebben erg getroffen met ons plekje. We hebben de camper zo staan, dat het lijkt alsof we hier alleen staan. ’s Avonds is het heerlijk koel op deze camping.