Vrijdag 10 maart
Activiteiten: wandeling Momorangi
Temperatuur: 24°
Afgelegde afstand met de camper: 40 km (42 minuten)
Overnachting: Momorangi Bay campsite (DOC)

We staan om 7 uur op. Volgens Johan regende het om half 7 nog en zelfs nu is het niet 100% droog. Maar dat geeft niet: we ontbijten en vertrekken net na 8 uur om na 300 meter weer te stoppen. Bij het café aan het begin van de camping kopen we 2 supergrote muffins. Dan vertrekken we richting Havelock via de SH 6, om na een kwartier de eerste koffie pauze te hebben bij een prachtige picknick plek in Log Wharf Reserve, vlak voor Havelock, aan de Pelorus sound (S 41° 16.502′ E 173° 45.776′). Dit plekje moet je echt weten, want zelfs op de weg werd het niet aangegeven.

In Havelock verlaten we de SH 6 om af te slaan naar de Queen Charlotte Drive ,waar we na enkele kilometers stoppen bij het volgende viewpoint: de Cullen Point Lookout. Dit keer geen koffie, want de muffin is nogal vullend en de 2de helft van de muffin willen we opeten bij het tweede kopje koffie. We lopen hier een klein eindje naar een eerste viewpoint over de sound. Op de foto zie je zelfs het plekje waar we net koffie hebben gedronken. We lopen niet de laatste 200 meter naar de top (Mahaki Paoa Lookout). Volgens andere wandelaars was dat veel steiler. De route naar de top zou in totaal 40 meter stijgen zijn geweest. Ineke’s benen werken niet erg mee vandaag en ze wil haar energie sparen voor later vandaag. We willen nog een bergje beklimmen.

We maken nog een fotostop bij de Grove Arm Jetty, met zicht op de bootjes in de Grove Arm.
De Queen Charlotte Drive is erg slecht. Soms zijn delen helemaal verdwenen. Dus langzaam rijden we richting de campsite in Momorangi Bay waar we ontzettend vroeg aankomen. Zo’n 10 uur denkt Johan. Daar gaan we eerst genieten van koffie en een halve muffin. Er staan genoeg picknick tafels en één ervan staat in de schaduw. We kunnen pas een kampeerplek zoeken als we ons om 14.00 u. aanmelden. Er zijn financiële sancties als we voor die tijd een plek zoeken! We gaan dus eerst aan de wandel: Momoranga Forest Expierence. Tot nog toe had Ineke alle wandelingen op Alltrails gevonden en kon precies zien hoe moeilijk ze waren: hoogteverschil in meters, lengte in km en het hellingspercentage waren allemaal bekend. Voor Ineke is met name het hellingspercentage van belang. Als een berg te stijl is, is het erg moeilijk om naar beneden te wandelen. Van deze wandeling is niets bekend. Ineke had hem gevonden omdat we tijdens de wandeling een multi geocache kunnen oplossen. Op meerdere punten verzamel je gegevens om op basis daarvan de locatie van de fysieke geocache te vinden. Op de hoogtelijnen kaart kunnen zien we zien dat het hoogteverschil ongeveer 40 meter is en Ineke had op papier (lees=Alltrails) berekend dat de wandeling ongeveer 1 km is.

Wederom een heerlijke wandeling. We lopen eerst over de campsite, daarna door de bossen en dus in de schaduw en langs een klein riviertje. Het bos ruikt nog vochtig van de regen van afgelopen nacht. Onderweg allerlei interessante info borden over planten en bomen. Over de fuchsia boom en de Wētā, een insect van 190 miljoen jaar oud. Langs de route staan twee Wētā hotels, maar de Wētā hebben zich te goed verstopt. Helaas bloeit de fuchsia boom alleen in oktober en november. De borden over vogels, pestdieren (exoten) en planten hebben we nodig voor de multi geocache, die we uiteindelijk gevonden hebben. We kwamen op een plek waar ‘s nachts glowworms zijn te zien. Dat lijkt ons wel wat voor vanavond.
De route was veel korter en eenvoudiger dan verwacht, dus zijn we al snel weer beneden, waar we weer een picknick tafel in de schaduw vinden voor de lunch. Details van onze wandeling van 1,5 km en 36 hoogtemeters: Momorangi forest expierence. Gestript van alle overbodige meters voor het zoeken naar geocaches en het bestuderen van de infoborden is het een route van 0,9 km en 30 meter hoogteverschil.

De camping is weer een luxe DOC camping, waar we “gratis” kunnen staan omdat we een camping pas hebben. Dit is de laatste nacht dat we daar gebruik van kunnen maken, want we hebben een dertig dagen pas. Wel moeten we iets bijbetalen voor elektra. Maar dat vinden we geen bezwaar. Tenslotte staan we vandaag weer eerste rang: aan het water, met elektra, een warme douche en internet bereik. Wat wil een mens nog meer.

Aan het eind van de middag als we lekker naast de camper zitten, komen er ineens donkere wolken opzetten en rommelt het in de verte, wat uitmondt in een hoosbui die van 5 tot 8 uur duurt. Het vreemde is dat onze weer Apps hier niets over vertellen, zelfs niet toen het al regende. We hebben binnen gekookt en gegeten. Als het uiteindelijk weer droog is gaan we gebruik maken van de douche. Voorlopig komen we geen douche meer tegen als alles loopt zoals gepland.
We zijn moe en gaan geen wandeling meer ondernemen naar de glowworms. Je kunt tenslotte niet alles doen.